Zašto muškarci partnerkama pružaju oralni seks?

dannymoore1973 / Pixabay
Nova studija Okland univerziteta u Ročesteru, u Mičigenu otrkila je misteriozne razloge zašto muškarci svojim partnerkama pružaju oralni seks. Kako se navodi u časopisu “Evoluciona psihologija” koji je objavio ovu studiju, iza ove vrste seksa krije se jaka želja muškaraca da ženu zadrže kraj sebe.

U istraživanju su učestvovala 243 odrasla muškarca, heteroseksuane orijentacije. Utvrđeno je da se muškarci odlučuju na oralni seks da bi smanjili rizik od neverstva svojih partnerki.

Autori ove studije samouvereno tvrde da muškarci oralno zadovoljavaju partnerke da bi većim užitkom  obezbedili njihovu vernost.

Pored ovog naučnog objašnjenja motivacije muškaraca za oralnim zadovoljavanjem žena, istraživanje je ispitivalo i hipotezu o još jednom zanimljivom aspektu oralnog seksa, zadržavanju sperme.

Polazilo se od toga da oralna stimulacija izaziva kontrakcije materice koje odvlače spermu dalje u reproduktivni trakt muškaraca time se ukazivalo da oralni seks može i da ima preventivno delovanje na trudnoću.

Međutim, hipoteza nije izdržala proveru jer muškarci ne mogu u potpunosti da svoju ejakulaciju drže pod kontrolom. Taj period povlačenja se dešava jedan minut pre seksualnog čina i 45 minuta posle njega, ali ne i u trenutku direktnog kontaka žene i mušakrca.

Reakcije čitalaca na ovu studiju su pomešane, mnogi kritikuju naučnike jer ljudsko ponašanje posmatraju  kao mehanički proces. Zamera im se i da su zapostavili razloge zašto se žene odlučuju na oralni seks, što je i dalje prava misterija.

Mogu da se čuju i kriotike da je ovakvo istraživanje besmiselno, jer ljudske reakcije nemaju uvek naučno objašnjenje. Jedan komentar dovoljno govori:

- Mislim da je hedonizam prilično dorbo objašnjenje, ali je lepo što ste pokušali da nas prosvetlite.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP