Žene bolje prikrivaju preljubu!

Naučnici su utvrdili da žene mogu da prepoznaju da će muškarac biti neveran samo gledajući u njegovo lice, ali muškarci ne poseduju te sposobnosti da otkriju preljubnicu.


Pixabay
Naučnici sa univerziteta Vestern Australija grupi od 1.500 ispitanika pokazali su fotografije 189 belaca (101 muškarca i 88 žena) koji su pre toga odgovarali na pitanje jesu li bili neverni svojim partnerima.

Ispitanici su ta lica morali da poređaju po kategorijama od 1 do 10, zavisno od toga da li je bilo "vrlo verovatno" do "malo verovatno" da su bili neverni.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazuju da su i muškarci i žene tačno 'pogađali' preljubnike, ali ne i preljubnice.

Ranija istraživanja sprovedena u svetu o preljubima pokazuju da je 70 posto ljudi u više od 50 različitih kultura navelo da je pokušalo da "otme" partnera druge osobe, a 60 posto tvrdilo je da je u tome uspelo.

Naučnici nisu želeli samo da utvrde mogu li muškarci i žene da uoče potencijalnu nevernost kod pripadnika suprotnog pola nego i da li je moguće otkriti preljubnika, pripadnika istog pola. Utvrdili su kako rezultati nisu bili očekivani.

Muškarci su uspevali da otkriju suparnike, međutim žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli da 'provale' ni muškarci ali ni žene.

"Uzevši sve u obzir, i muškarci i žene pokazali su nadprosečnu tačnost za razotkrivanje lica muškaraca, međutim ne i za lica žena", napisali su naučnici.

Šta natera ženu na sumnju da muškarac "šara"?

Prema istraživanju, to se svodi na izražene opažaje doživljaja muškosti. Međutim, naučnici su došli do još jednog neočekivanog rezultata koji sugeriše da najviše ne 'šaraju' najzgodniji muškarci.

"Iznenađujuće je da su, iako su zgodniji muškarci rangirani kao najneverniji, u stvarnosti bili u srazmerno manjem broju slučajeva naverni", navode naučnici.

Uprkos tim rezultatima, naučnici upozoravaju da na osnovu toga ne treba donositi zaključke već na prvom sastanku.

"Ako se oslonimo isključivo na prve utiske kako bismo detektovali preljubnike počinićemo velike greške", kaže naučnik Jong Zi Fu za AFP.

Izvor: N1

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP