Prijava za 60 evra od države od 28. aprila, ovo su svi detalji

Sve je spremno za isplatu nove pomoći građanima, a prijavljivanje će biti otvoreno preko portala Uprave za trezor, od 28. aprila do 15. maja.

Image by moerschy from Pixabay 

Svi punoletni imaju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, koja će biti isplaćena u maju i novembru.



Ova pomoć se dodeljuje u sklopu trećeg paketa podrške zbog ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korone. Paket je vredan oko dve milijarde evra. 



Dok će elektronska prijava početi 28. aprila, preko kontakt-centra biće moguća od 5. maja, kada će biti objavljen i broj telefona za prijavu. Građani će se prijavljivati samo jednom, a dobiće oba puta po 30 evra. Onima koji se prijave novac će leći u maju i novembru. 



Penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju, već će biti automatski u sistemu.



- Pravo na pomoć imaju svi punoletni državljani, sa aktivnim prebivalištem na teritoriji Srbije na dan stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije kovida 19, sa važećom ličnom kartom u trenutku prijavljivanja - kažu u Ministarstvu finansija. - Ovaj zakon će biti na dnevnom redu sednice Narodne skupštine sledeće nedelje.



Prošle godine, na početku pandemije, u okviru prvog paketa ekonomske podrške privredi i građanima, jednokratnu pomoć dobilo je oko 6,2 miliona ljudi. Tada se prijavilo 4.325.500 građana, a kao i sada penzioneri i korisnici novčane socijalne pomoći su bili automatski prijavljeni.




NAJČEŠĆA PITANJA I DILEME



1. Da li osoba koja je tek napunila 18 godina i nema ličnu kartu mora da je izvadi kako bi se prijavila?

- Zakon o ličnoj karti propisuje da je lice starije od 16 godina koje ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužno da ima ličnu kartu.



2. Novac s namenskog računa mora da se podigne na šalteru banke ili može da se s tog računa izvrše određena plaćanja?

- Sredstva s namenskog računa podižu se u gotovini. Kada se podignu, taj namenski račun se gasi. Ukoliko je novac primljen na tekući račun koji je već aktivan, njim može da se raspolaže kao sa svim ostalim uplatama.



3. Da li samo nosilac novčane socijalne pomoći dobija automatski isplatu, a ostali članovi njegove porodice moraju da se prijave?

- I nosiocu novčane socijalne pomoći i svim punoletnim članovima njegove porodice novac se isplaćuje bez prijavljivanja. Svi ostali korisnici socijalnih davanja treba da se prijave.



4. Mogu li se prijaviti državljani Srbije koji imaju pasoš Srbije, a žive van Srbije i nemaju ličnu kartu?

- Pravo na jednokratnu pomoć imaju punoletni državljani Republike Srbije koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, s važećom ličnom kartom i koji se prijave preko portala Uprave za trezor ili kol-centra.



5. Pošto penzioneri po automatizmu dobijaju predviđeni novac, da li neko, ukoliko ga ne želi, može da pošalje zahtev da se odrekne?

- Ova mogućnost nije predviđena. Ko ne želi taj novac, može da ga donira u humanitarne svrhe.



6. Može li se da s namenskog računa direktno preusmeri novac humanitarnim organizacijama?

- Ni ova mogućnost nije predviđena. Ali kada podignu novac, korisnici mogu da ga doniraju u humanitarne svrhe.  




NEZAPOSLENI

GRAĐANI koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana od 1. juna. Novčana pomoć biće uplaćena na namenske račune, bez prijavljivanja.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP