Kako da budete srećni svaki dan: Osam saveta neuropsihijatara

Ko će nam bolje pomoći da se osećamo bolje nego ljudi koji tačno znaju kada i zašto mozak daje osećaj potpunog zadovoljstva! Ovo su neke stvari koje treba da počnete da primenjujete svakog dana i sigurno ćete primetiti pozitivne promene uskoro.

Pixabay
 Naučite da kažete "Hvala"

Šta se dešava: Kada se nekome zahvalimo za nešto, čak i sudbini, fokusiramo se na pozitivne aspekte života. Prijatna sećanja pokreću proizvodnju serotonina u prednjem cingularnom korteksu. Ova tehnika se često koristi za lečenje depresije.


Rešavajte probleme jedan po jedan

Šta se dešava: Naš mozak nikada ne prestaje da traži rešenja za svaki problem koji nas brine. Za to je potrebno mnogo energije, tako da kad god se mozak umori i problem ostane nerešen, osećamo se nervozno. S druge strane, za svaku uspešnu odluku naš mozak se nagrađuje dozom neurotransmitera koji smiruju limbički sistem i pomažu nam da ponovo vidimo svet u boljem svetlu. Zato je zaista korisno da pokušate da se bavite jednim po jednim problemom.


Ne zadržavajte stvari u sebi: Pričajte o tome šta vas muči

Šta se dešava: Proces kada prolazite kroz nešto teško bez da govorite o tome I kada pričate o vašim problemima teraju nas da koristimo različite strane mozga. U drugom slučaju, negativne emocije imaju manji uticaj na vaše blagostanje. Stoga je preporučljivo da vaše probleme ne zadržavate. Kad god govorite o njima, vaš mozak aktivira proizvodnju serotonina i čak uspeva da pronađe neke pozitivne strane situacije.


 Dodir i zagrljaj

Šta se dešava: Za nas, ljude, društvena interakcija je zaista važna. Različiti oblici fizičke podrške, naročito dodiri i zagrljaji, mogu da ubrzaju oporavak osobe nakon bolesti. Ako uklonite taktilnu interakciju iz svog života, mozak opaža njegovo odsustvo načinom na koji opaža fizički bol: iste zone mozga se aktiviraju u oba slučaja. To, pak, aktivira procese koji utiču na vaše raspoloženje i doprinose razvoju depresije.


Učite, učite i učite! 

Šta se dešava: Za mozak, sticanje novih znanja znači trajno prilagođavanje okolini koja se menja. Pomoću ovog procesa, naš mozak se razvija, nagrađujući sopstvene pokušaje da apsorbuje i obrađuje sveže informacije dopaminom, hormonom radosti. Ako želite da budete srećni, nemojte da se plašite da probate nešto novo, promenite okolinu, naučite nove stvari.


Bavite se spotom

Šta se dešava: Fizička aktivnost je stres za telo. Čim se stres završi, vaše telo dobija nagradu: dozu endorfina, koju oslobađa hipofiza. Efekat je sličan efektu opijata (npr. morfijuma), koji smanjuju bol i podižu raspoloženje. Ne morate da trčite maraton da biste postigli ovaj rezultat - čak i obična šetnja može da učini čuda! Usput rečeno, mnogi pisci i kompozitori smatraju da su šetnje neophodan deo kreativnog procesa.


Pokušajte da se dobro naspavate

Što se događa: Dok spavamo u mraku, naše telo luči hormon melatonin. Ovaj hormon usporava sve procese u telu, pomažući mu da se oporavi i poveća nivo serotonina u hipotalamusu. Ako mozak otkrije promenu u osvetljenju, on aktivira oslobađanje hormona stresa da bi brzo probudio telo. Zato je važno spavati 6-8 sati dnevno i to u zamračenoj prostoriji.


Iščekujte srećne trenutke

Šta se dešava: Proces čekanja nečeg lepog, kao što au hrana ili seks, sličan je naučenom odgovoru na pljuvačku. Naš mozak zapravo doživljava zadovoljstvo jednostavnim očekivanjem prijatnog događaja. Zato mi toliko volimo da brojimo sate i minute do nekog posebnog trenutka - bilo da je reč o rođendanu ili venčanju, izalsku sa prijateljima ili samo kraju dugog radnog dana.

(Stil.kurir.rs)


  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP