Uhapšen Sreten Jocić - Joca Amsterdam

Srpska policija uhapsila Sretena Jocića, poznatog i pod nadimkom Joca Amsterdam, zbog umešanosti u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića. U toku pretres kuće u Tolstojevoj ulici u Beogradu.

Srpska policija uhapsila je danas Sretena Jocića zbog sumnje da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog magazina "Nacional" Ive Pukanića, saznaje Radio-televizija Srbije.
Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je u koordinisanoj akciji MUP-a i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal uhapšen Sreten Jocić, zbog navodne umešanosti u ubistvo hrvatskog novinara i izdavača Ive Pukanića.

Jocić je uhapšen u iznajmljenoj kući, koja se nalazi u Tolstojevoj ulici u beogradskom naselju Dedinje, u kojoj se još uvek nalazi jer je u toku pretres.
Oko kuće raspoređeni su pripadnici specijalnih policijskih snaga.
Hapšenje je usledilo nakon što je jedan od svedoka saradnika u istrazi koja se vodi povodom ubistva Pukanića, u iskazu hrvatskoj policiji optužio Jocića da je naručio ovo ubistvo.
Hrvatska je, tim povodom, najavila da će Jocića "osumnjičiti ili kao naručioca ili kao organizatora ubistva" i za njim raspisati međunarodnu poternicu.
U iskazu tajnog svedoka datog zagrebačkom Županijskom sudu, navodi se da je ubistvo Pukanića naručio i organizovao Joca Amsterdam, koji je za to angažovao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića, a u celu priču je bio bio upleten i Milenko Kuzmanović, koji je pušten nakon jednomesečnog pritvora zbog nedostatka dokaza.
Matanić je, prema tvrdnjama svedoka, za Jocu Amsterdama odrađivao poslove i po Bugarskoj, a osim Pukanića, trebalo je da ubije i Novicu Petrača i njegovog brata Hrvoja.
Pukanić je, sa svojim saradnikom Nikom Franjićem, ubijen 23. oktobra 2008. godine aktiviranjem eksploziva u mopedu postavljenim kod njegovih kola, ispred sedišta njegovog lista "Nacional" u centru Zagreba.
U narednih nekoliko dana uhapšeni su rođaci Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović i Milenko Kuzmanović, koji je jedini pušten.
Policije zemalja regiona tragaju za Bojanom Gudurićem i Željkom Milovanovićem, za kojima su raspisale i nagradu od po 100.000 kuna (oko 13.500 evra) po glavi.
Izvor: RTS

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP