AC/DC: Spektakl u Beogradu

Pozornica na stadionu Paertizana na kojoj ce zasvirati AC/DC je široka 21 metar, duga 75 metara i visoka 27 metara, a vrh joj krase dva crvena kačketa sa slovom „A“ i đavoljim rogovima. Prevezena je u 45 šlepera. Sa bine vodi pista do sredine terena, gde će na maloj pozornici Angus Jang odsvirati neku od svojih čuvenih solo deonica.

Zvuk i rasveta jačine su 500 kilovata. Kapije stadiona, njih 30, otvaraju se u 15 sati, a da sve prođe kako treba, brinuće 800 pripadnika obezbeđenja. Posetiocima će na raspolaganju biti 200 toaleta i štandovi oficijelne AC/DC robe, originalnih diskova i pića. Unošenje profesionalnih fotoaparata je najstrože zabranjeno. Karata za koncert još ima, a uvedene su i ulaznice za VIP ložu po ceni od 25.000 dinara, koje uključuju parking mesto, hranu i piće.

AUSTRALIJSKI hard rok sastav AC/DC, koji su u Sidneju 1973. osnovali braća Malkolm i Angus Jang, smatra se pionirima hevi metala, mada sami članovi svoju muziku svrstavaju u rokenrol žanr. Grupa je do sada prodala više od 200 miliona albuma (od toga 71 milion samo u SAD), što je svrstava u red najuspešnijih rok sastava svih vremena. Album „Back In Black“ iz 1980. prodat je u 45 miliona primeraka, što ga čini drugim najprodavanijim na svetu. Ispred njega je „Thriller“ kralja popa Majkla Džeksona. Tokom postojanja, kroz grupu su prošla dvojica pevača prepoznatljivih stilova, Bon Skot i Brajan Džonson, zbog čega obožavaoci istorijat AC/DC dele na dva perioda: „period Bona Skota“, od 1974. do 1980, i „period Brajana Džonsona“, od 1980. do danas.
Harizmatični Bon Skot preuzeo je mesto glavnog vokala u grupi od Dejva Evansa, koji je snimio samo jednu pesmu. Ubrzo se dokazao i kao tekstopisac. Prva dva albuma „High Voltage“ i „TNT“ izdali su samo u Australiji, dok je prvi međunarodni album (sa pesmama sa oba albuma) svetlo dana ugledao 1976. i prodat je u tri miliona primeraka. Prvi veliki komercijalni uspeh AC/DC doživeli su 1979. svojim petim albumom „Highway To Hell“. Ali, glavni vokal i jedan od tekstopisaca, Bon Skot, preminuo je 19. februara 1980. u Londonu od posledica unošenja prevelike količine alkohola u organizam tokom samo jedne noći. Preostali članovi razmišljali su o raspuštanju grupe, ali su pronašli zamenu u Brajanu Džonsonu. U stvari, Džonsona je preporučio Skot koji ga je video dok peva i rekao: „Ima tamo neki momak koji vrišti iz peta, a iduća stvar koju vidiš je kako udara po bini. Valja se po podu i vrišti. Nije mogao da dobije bolji bis jer ga je publika iznela na rukama.“ Inače, posle tog koncerta Brajanu Džonsonu dijagnostikovana je upala slepog creva, izazvana njegovim preteranim valjanjem po podu bine. Na audiciji za AC/DC Džonson je otpevao njihov hit „Whole Lotta Rosie“ i „Nutbush City“ Ajka i Tine Tarner, a ugovor mu je ponuđen nekoliko dana kasnije.
Pet meseci posle Skotove smrti, AC/DC su izdali svoj najuspešniji album u karijeri „Back In Black“, drugi najprodavaniji u istoriji muzike. I idući album „For Those About To Rock We Salute You“ doživeo je ogroman komercijalni uspeh i ujedno postao prvi hard rok album koji je osvojio prvo mesto na muzičkim listama u SAD. Međutim, popularnost im je naglo pala posle odlaska bubnjara Fila Ruda, 1983. Slaba prodaja nastavila se i albumom „The Razors Edge“, da bi po Rudovom
povratku 1994. doživeli ponovni uspeh.
U avgustu prošle godine AC/DC su objavili svoj 15. album „Black Ice“, prvi posle osmogodišnje pauze. Osamnaestomesečna svetska turneja, na kojoj ga promovišu, počela je 28. oktobra u Pensilvaniji. U utorak, prvi put u karijeri, AC/DC će održati koncert u Beogradu, na stadionu Partizana. Čekamo ih kao zapete puške.

GIGANTSKA BINA
NA stadionu Partizana 22. maja počelo je postavljanje bine na kojoj će u utorak zasvirati AC/DC. Pozornica je široka 21 metar, duga 75 metara i visoka 27 metara, a vrh joj krase dva crvena kačketa sa slovom „A“ i đavoljim rogovima. Prevezena je u 45 šlepera. Sa bine vodi pista do sredine terena, gde će na maloj pozornici Angus Jang odsvirati neku od svojih čuvenih solo deonica. Zvuk i rasveta jačine su 500 kilovata. Kapije stadiona, njih 30, otvaraju se u 15 sati, a da sve prođe kako treba, brinuće 800 pripadnika obezbeđenja. Posetiocima će na raspolaganju biti 200 toaleta i štandovi oficijelne AC/DC robe, originalnih diskova i pića. Unošenje profesionalnih fotoaparata je najstrože zabranjeno. Karata za koncert još ima, a uvedene su i ulaznice za VIP ložu po ceni od 25.000 dinara, koje uključuju parking mesto, hranu i piće.

ROKENROL HOL SLAVNIH
AC/DC uvedeni su u „Rokenrol hol slavnih“ u martu 2003. Tokom ceremonije otpevali su „Highway To Hell“ i „You Shook Me All Night Long“, a prateći vokal bio im je Stiven Tajler iz grupe „Aerosmit“. Govor Brajana Džonsona, inače najstarijeg člana grupe, bio je sačinjen od reči njihovog hita „Let There Be Rock“ i ličnog dodatka:
- U početku, 1955, čovek nije znao ništa o rokenrolu i svoj toj strci. Beli čovek imao je šmalc, a crni bluz, ali niko nije znao šta da uradi sve dok Čajkovski nije rekao: „Neka bude rok.“ Bon Skot je to napisao. I velika je čast i privilegija da prihvatimo večeras ovu nagradu.

ŠKOLARAC SA GITAROM
ANGUS Makinon Jang rođen je u Glazgovu 31. marta 1955. i jedan je od najuticajnijih gitarista današnjice. Gitaru je počeo da svira kao petogodišnjak, a u ranim tinejdžerskim godinama seli se u Australiju, gde dobija svoju prvu „gibson SG“ gitaru. Instrukcije su mu davala starija braća, Malkolm i Džordž (Angus je najmlađi od osmoro dece). U 16. godini oformio je AC/DC, gde na nagovor svoje sestre kreira prepoznatljiv imidž - obučen je kao školarac. Angus je prepoznatljiv i po svom karakterističnom načinu sviranja i kretanju po pozornici koje podseća na pačji hod. Osim što je vodeća gitara AC/DC, on je i glavni autor i tekstopisac njihovih hitova. Iako nerado govori o privatnom životu, zna se da živi u Sidneju i povremeno u Altenu (Holandija), gde je rođena njegova supruga Elen, sa kojom je u braku od 1980. godine.

DVOSTRUKO NAPAJANJE
BraĆa Angus i Malkolm Jang došli su na ideju o imenu grupe kada su videli skraćenicu AC/DC na mašini za šivenje njihove sestre Margaret. Ona označava naizmeničnu i jednosmernu struju, a kod električnih aparata mogućnost obe vrste napajanja. Braća su osetila kako ime odražava energičnost njihovih pesama. U nekim kulturama AC/DC označava biseksualnost, ali članovi su rekli kako za to nisu znali sve dok im na to pažnju nije skrenuo vozač taksija, posle jednog koncerta na početku karijere. Pojavile su se i teorije da je to skraćenica za antihrista i đavolju decu, odnosno kako „posle Hrista dolazi đavo“, ali su svi članovi odlučno pobili bilo kakvu povezanost s tim.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP