Kragujevac: Rak je izlečiv?

Ekipa stručnjaka kragujevačkog Medicinskog fakulteta nakon prvih, izuzetno uspešnih i ohrabrujućih rezultata,nastavlja - zasad "in vitro" (u staklu) - laboratorijska ispitivanja supstanci, odnosno preparata koji ubijaju rak.


Ali, i dalje su oprezni. Još nisu spremni da potvrde da su pronašli siguran lek protiv maligniteta. Ali, i ne kriju da su više nego zadovoljni. Jer, dosadašnji rezultati koje su postigli, daju im za pravo da kažu - da su na dobrom putu. Istraživanja su sada u potkliničkoj fazi! Stručnjaci dr Suzana Popović, dr Nebojša Arsenijević i dr Dejan Baskić, ni sami nisu verovali, kada su se pre četiri godine upustili u ovaj poduhvat, da će rezultati biti - senzacionalni.

Ispitujući prirodne supstance, koje sadrže med, polen, ekstrate odabranog bilja, dobili smo preparate koji ubijaju samo maligne ćelije, koje imaju selektivno dejstvo, dakle ne oštećuju zdrave ćelije u organizmu - priča dr Suzana Popović.
Profesor Nebojša Arsenijević, dekan Medicinskog fakulteta, smatra da su rezultati dosadašnjih laboratorijskih ispitivanja, koja su nastavljena, zaista sjajni.
- Pokazalo se da smo na dobrom putu, prvi rezultati su više nego odlični. Ipak, zasad ne mogu da tvrdim da ćemo baš mi pronaći i apsolutno siguran lek za ovu opaku bolest. Da bi se novi lek uveo u takozvanu široku upotrebu potrebna su dalja ispitivanja, takozvane multicentralne kliničke studije, a za to je potrebno i mnogo novca - kaže profesor Arsenijević.On ne želi da licitira koliko bi to novca bilo. Prema nekim saznanjima troškovi bi mogli biti i nekoliko miliona evra. Podseća da su ispitivanja počela na inicijativu "Biofarm grupe" i bolnice "Nova vita". Projekat su prihvatili, jer je to za njih, pre svega, bio stručni izazov. Potpisan je ugovor,a jedino su tražili da naručioci snose troškove za potrebne hemikalije.
Na samom početku, priznaju, ni sami nisu verovali da će išta od toga biti i da će istraživanja dati neke konkretne rezultate.
- Sada nas to i te kako interesuje. Moram reći da radimo praktično bez ikakve nadoknade, u okviru "redovnog posla". Lično, posle ovih prvih rezultata koje smo postigli, pristao bih i da platim da bi u ovome učestvovao - iskren je profesor Arsenijević.
Rezultati istraživanja kragujevačkih stručnjaka, kroz praksu lekara u Specijalnoj bolnici za internu medicinu "Nova vita", dokazani su odavno. Boreći se godinama sa raličitim vrstama karcinoma, upravo sa terapijom jačanja imuniteta, u "Nova viti" broje uspehe. Veliki broj izlečenih pacijenata najbolji je dokaz delotvornosti prirodnih preparata, koji su u ovoj ustanovi i formula za izlečenje.
Naš ugledni psihijatar prof. dr Prvoslav Marković član je istraživačkog projekta koji se, na osnovu dobijenih rezultata, može smatrati "medicinskim fenomenom", smatra da bi istraživanja trebalo nastaviti i u njih uključiti vodeće ustanove i stručnjake.
Dokazano je da biljke i minerali mogu da leče, ali to nikako ne sme da bude privilegija samo onih koji imaju uspeha u farmakologiji, već i drugih koji umeju da prepoznaju suštinu stvari i doprinesu izlečenju - naglašava profesor Marković. - Milomir Kandić, koordinator projekta, neko je ko je prepoznao suštinu stvari i zahvaljujući toj njegovoj ideji, bolnica "Nova vita" danas ima fantastične rezultate u lečenju najtežih bolesti.
Profesor Marković ne krije da su ga obradovali nalazi stručnjaka iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" i kragujevačkih eksperata, koji su samo potvrdili ono što je "Nova vita" godinama istraživala. Ni stručnjaci pomenutih ustanova nisu u početku prihvatili lek, ali su za razliku od drugih ustanova, ipak saslušali, a potom i ispitali delotvornost preparata kojim su izlečeni mnogobrojni pacijenti.
Dug je istraživački put, a ova terapija, čije su lekovito dejstvo zvanično potvrdile i ugledne ustanove, ima polivalentan značaj - ukazuje profesor Marković. - Nije reč samo o podizanju imuniteta, već o pružanju podrške čitavom organizmu. Nadamo se da će i druge ustanove od značaja i njihovi stručnjaci, poželeti da se uključe u dalje istraživanje.

NOVA FAZA ISPITIVANJA
MORAMO priznati da su rezultati naših istraživanja fascinantni, i za nas same. Zasad, bar javno, ne možemo govoriti o daljim potezima, odnosno novim rezultatima kojih svakako ima. Mogu samo da kažem da je u toku rad na ispitivanju familije molekula BCL-2 i njihove veze sa stalnim oksidativnim stresom, što je u različitoj meri karakteristika svih tumora - otkriva dr Suzana Popović.
Izvor: Novosti

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP