Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Kako su se naši stari borili protiv uroka?

Postoji verovanje duboko ukorenjeno u narodu da se zlo ne prenosi samo rečima, već i zlim ili ”urokljivim” pogledom.

Foto: magerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Naime, veruje se da zavidne i zlobne osobe mogu da se pretvaraju da se nečemu dive ili da nešto hvale, a u stvari žele sve suprotno od onoga što govore, pa tu svoju zlobu iskazuju zlim pogledom ili neiskrenim rečima, iz čega proizilazi urok.

Najčešće ružni zavide lepima, siromasi bogatima, bolesni zdravima, nesrećni srećnima i eto mesta i posla urokljivim očima, pa se zato uroka plaše i deca i odrasli. Ali, ne mora neko da bude zloban pa da ima urokljive oči ili reči. Prema narodnom verovanju u svakoj reči hvale i divljenje, u svakom umilnom ili u zlom pogledu krije se moć uroka.

Čak se i danas, kada su kultura, nauka i tehnologija postigle veliki napredak, često može videti borba pojedinaca protiv uroka. Najčešće se to događa kada se neko hvali kako mu poslovi dobro idu, kada se neko nečemu divi, ili kada neko priča kako mu je porodica zdrava, onda on obično kucne u drvo i kaže: Da ne čuje zlo! ili kaže: Pu, pu! Da ga ne ureknem.

U drvo se kuca zato da zlo ne čuje reči hvale i zato da eventualni urok pređe ne drvo. Svi ovi rituali imaju za cilj da neutrališu jačinu urokljivog pogleda i urokljivih očiju i na taj način spreče urok.

Pored kuckanja, pljuckanja i ”čarobnih reči”, najbolji način za sprečavanje uroka su amajlije. Njihova glavna funkcija je da skrenu pogled urokljivih očiju, jer se one obično prvo zaustave ne nekom smešnom ili strašnom predmetu ili nekoj upadljivoj boji.

Ti smešni ili strašni predmeti (lutkice, kosti nekih životinja…) i upadljive boje (crna, koja predstavlja đavola, bela, koja je simbol brašna i crvena- koja predstavlja ljutinu) stavljaju se na razne načine na one koje treba zaštititi od uroka. To su najčešće mala deca, neveste ili stoka, pa se tako nekada u prošlosti dešavalo da neko osušenu lobanju natakne na visoku motku negde na imanju blizu stoke, kako bi se urokljiv pogled prvo na njoj zadržao i izgubio svoju urokljivu moć.

Veruje se, takođe, da malom detetu ne treba nikako reći da je lepo, već ga treba malo pljucnuti i reći mu da je ružno. Majke, da bi sačuvale svoju decu od urokljivih pogleda, vezuju mu za kapicu neki predmet: srebrnu paru, glogov trn, zub uginule životinje ili traku živih boja kako bi se urokljive oči zadržale na tim predmetima i ne bi uspele da nanesu štetu detetu.

Isto tako, kada ide negde sa malim detetom, majka izvrne nešto od detetove odeće, nagari ga malo između obrva i vikne u odžak: Kada se i odžak urekne, onda se i moje dete ureklo!
Foto Profimedia Foto Profimedia

Opanak.rs

2 komentara:

dercy lyne петак, 19. април 2019. 09:17:00 CEST  

Moje ime je Darci Lyne. Ovo je vrlo sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi ​​je Dr. Poziv ili WhatsApp: +2349083639501 ... Bio sam u braku 6 godina i bilo je tako strašno jer je moj muž stvarno varao i tražio razvod, ali kad sam naišao na e-poštu Dr. toliko ljudi dobiva svoje bivše natrag i pomoći popraviti odnos i učiniti ljude sretnima u njihovom odnosu. Objasnio sam svoju situaciju i onda sam tražio njegovu pomoć, ali na moje najveće iznenađenje, on mi je rekao da će mi pomoći u mom slučaju i da sada slavim jer se moj suprug potpuno promijenio na bolje. Uvijek želi biti uz mene i ne može ništa učiniti bez moje sadašnjosti. Stvarno uživam u braku, što je velika proslava. Nastavit ću svjedočiti na internetu jer je dr ..nosakhare pravi čarolija. POTREBNA POMOĆ? KONTAKT
  -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
možete ga dodati i na Whats-app: +2349083639501
On je jedini odgovor na vaš problem i čini da se osjećate sretni u svom odnosu. I to je savršeno u vašem odnosu.
Želiš li svog bivšeg povratnika?
želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
Rješenje problema bez djece?
Rješenje financijskih problema?
Slaba erekcija i brza ejakulacija?
rješenje bolesti i bolesti tijela
Sve vrste rješavanja problema astrologijom?
Rješenje problema razvoda?
Nazovite ili WhatsApp: +2349083639501
(nemojte zanemariti ako ne trebate pomoć)

ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY петак, 21. јун 2019. 17:23:00 CEST  

Štrajk glagola [kami melakukannya dengan sempurna]
Kami menawarkan berbagai laanan keuangan Vis-a-vis: Perencanaan Bisnis, Komersial i Pengembangan Keuangan, Uređena i Hipotek, Pinjaman Konsolidasi Utang, Pinjaman Bisnis, Pinjaman Swasta, Pinjaman refinancing Rumah dengan bunga rendah untro perorangan, baseahaan i badan hukum dll .. .....
conta cepat
WhatsApp: [+ 44] 7480 729811
☎ .............: [+ 44] 7480 729811
e_mail .. [iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

Anda juga dapat mengunjungi salah satu dari kami
situs web medija sosial za lebih jelasnya

https://twitter.com/ISKANDARLESTAR2 [twitter.com]
https://iskandarlestari.wordpress.com/ [wordpress]
https://www.facebook.com/iskandar.lesteri.7 [facebook]
http://iskandarlestariloansfirm.blogspot.com/ [blogspot]
https://www.instagram.com/iskandar_lestari_loan_firm/ [instagram]

Potpisan:
Upravljanje.
Lijepi Pozdrav.
Status: ISKANDAR LESTARI POSLOVNO DRUŠTVO
© Copyright Grupa Iskandar Lenders 2019

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP