Lopovi u Zaječaru se isprskali virusom side

Zaječar: Lopovi koji su u noći tokom vikenda obili Zavod za javno zdravlje „Timok“ su n u životnoj opasnosti jer su uspeli da razbiju staklene posude u kojima su bili uzorci za analizu kojom bi se utvrdila prisutnost HIV-a, kao i virusa hepatitisa A i B, pise "Alo!"

Ovi uzorci nalazili su se u laboratoriji u frižideru i zamrzivaču, a lopovi su nakon premetačine po rashladnim uređajima oborili na pod staklene posude, polomili ih i izgazili. Na taj način došli su u dodir sa virusima, tako da je neophodno da se što pre jave lekaru zbog velike verovatnoće da su se zarazili.

- Pretpostavljamo da je staklena ambalaža polomljena slučajno, ali želimo da počinioci budu svesni da su bili izloženi zarazi i da je to izuzetno opasno po njih, ali i njihovu najbližu okolinu. Zasad nemamo uvid u to šta je sve razbijeno, ali smo, osim uzoraka, evidentirali veći broj razbijenih i zgaženih vakcina - kazao nam je dr Ljubiša Đorđević, direktor ove ustanove.
Stručnjaci Zavoda juče su popisivali ispremeštane, polomljene i eventualno ukradene uzorke i vakcine. Nakon utvrđivanja šta sve nedostaje, popis će biti predat policiji. Meštani koji su dali svoje uzorke na analizu biće naknadno pozvani da to učine ponovo.
Lopovi su ušli kroz garažu polomivši prozor, a zatim su provalili vrata laboratorije i ambulante. Iako su u tim prostorijama bile vredne stvari, kao što je kompjuter, ništa od toga nije odneto - kazao nam je dr Đorđević.
Zasad se pretpostavlja da su počinioci narkomani koji su tražili „metadon“, kojeg inače nema u Zavodu, ili sličnu zamenu za narkotike.
Policija intenzivno traga za počiniocima, a materijalna šteta biće naknadno utvrđena.
Izvor: Alo!

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP