Marija Mošić: Ispovest pretučene profesorke

Profesorka Marija Mošić (60) za "Novosti" ispričala je priču kako ju je napao O. M., učenik prvog razreda Srednje tehničke škole "Nikola Tesla" jer mu nije dala da uzme dnevnik i sam upisuje ocene.

Skandalozni incident, šamaranje i pljuvanje profesorke hemije, dogodio se u školskoj učionici, pred razredom. Nasilnik se ispisao iz škole, a po svemu sudeći policija mu sprema i krivičnu prijavu. - Neka se sve ispita i policija i tužilaštvo prikupe sve činjenice - kaze profesorka, koja je i dalje pod stresom. - Svoj deo priče dala sam i školi i policiji. Posle napada, profesorka Mošić se zaključala u svom skromnom domu u centru grada i danima odbija razgovor čak i sa prijateljima.

- Jednostavno, nisam mogla da ne odreagujem - kaže Marija Mošić. - Hteo je da mi otme dnevnik i sam popravlja ocene. Pa gde to ima? Kod mene toga nema. Nisam dala dnevnik. Nastalo je guranje i kasnije sukob sa šamaranjem. Sramota!
Ona ne može da preboli napad učenika. Ne razume zašto je to uradio, ali nisu joj jasni ni mnogi drugi oko nasilnika.
- Do svega ovoga ne bi došlo da je škola reagovala pravovremeno
- bojažljivo i stidljivo da nekoga od kolega na kraju radnog veka ne uvredi nastavlja profesorka Mošić. - Zbog nediscipline učenik je nekoliko puta bio kažnjavan. Trebalo je da bude i izbačen iz škole. Zašto nije? Nije moje da sudim.
Sa 40 godina profesorskog staža, trebalo je da se u junu oprosti i ode u penziju. Sada je boli ovakav skandalozni rastanak sa đacima.
- Uvek sam darovala i prenosila đacima što sam najbolje znala - nastavlja profesorka. - Svakodnevno ponosna susrećem svoje bivše đake. Sada su to već odrasli ljudi. Ali, da ću sa šamarima od đaka otići u penziju nisam očekivala. To najviše boli.
Po zakonu, direktor treba da sprovede disciplinski postupak, gde se pribavljaju izjave i mišljenja odeljenskog starešine, odeljenske zajednice i samih aktera, na osnovu čega donosi odluku - objašnjava pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević. - Za težu povredu, izazivanje i učestvovanje u tuči, sankcije su ukor direktora škole, ukor nastavničkog veća i isključenje iz škole.
Pomoćnik ministra prosvete podsetio je da direktor predlaže kaznu, da svaki akter incidenta ima pravo žalbe, a da učenik prestaje da bude đak škole za tekuću školsku godinu.
To znači da učeniku u slučaju isključenja iz škole pravo na obrazovanje ne prestaje za sva vremena i kažnjeni učenik se u narednoj školskoj godini može upisati u drugu školu.
Zamenik premijera i ministra policije Ivica Dačić izjavio je da se moraju sprečavati incidenti poput nedavnog napada učenika na profesorku.

POSTUPAK
DIREKTOR Srednje tehničke škole u Sremskoj Mitrovici Rade Miljković potvrdio je u ponedeljak da se učenik O. M. ispisao iz škole, ali to neće uticati na disciplinski postupak. U ponedeljak je održan i roditeljski sastanak, a u utorak će o ovom nemilom događaju raspravljati i nastavničko veće.

PRIJAVA
KAKO "Novosti" saznaju, policija i tužilaštvo prikupljaju podatke i činjenice vezane za skandalozno šamaranje profesorke hemije. Biće saslušani svi učenici, napadač O. M. i profesorka. Nasilniku, najverovatnije, sledi krivična prijava za maloletnike.
Izvor: Novosti

4 komentara:

beka среда, 24. јун 2009. 14:06:00 CEST  

Uzasnuta sem ponasanjem ucenika kome, pazi cuda, jer je maloletnik - ali razbojnicki nastrojen - ime ne sme da se objavi!! Njemu ce, naravno po nasem DIVNOM zakonu za maloletnicku delikvenciju, da se verovatno da sudski ukor, ili pojacan nadzor roditelja - koji verovatno ni ne postoji kad je on sposoban tako nesto da uradi, a oni verovatno zgranuti ponasanjem svog mezimca, ali boze moj, njihov je, sta da se radi, treba mu oprostiti, mlad je! UZAS!! Da li je moguce da u ovoj zemlji su zakoni pisani zato da se kriminal stiti, jer ja drugacije ne mogu da ga tumacim, osim da su tzv."rupe ui zakonu" tolike upravo zbog kriminalaca, da bi mogli da se odbrane od svega i od svih, a da onda neduzni koji ne traze "rupe u istom zakonu" nastradaju?! Pa da li je moguce da ce svi koji su videli snimak dogadjaja sa profesorkom i tim - ne znam kako bih nazvala maloletnika koji je bar za glavu visi i dobrano siri od profesorke koja je htela da odbrani svoju profesiju, svoje iskustvo u radu sa ucenicima - 40.godina vaspitavati, uciti tudju decu i dozivljavati ih kao svoju i na kraju doziveti takvo ponizenje od jednog nevaspitanka?! Ovo je uzasno, prvo za tu profesorku i zao mi je sto ih nije vise, a onda za nase kreatore ovako divnih zakona, koji su prvo dozvolili da stvore zakon kojim stite PRAVA DECE, ne razmislivsi prvo da se zlostavljana deca nece boriti, opet na zalost, da isteraju svoja prava, prvenstveno iz straha da ce opet biti kaznjena, ali da ce ovakvi likovi to dobro iskoristiti uz blagoslov svojih roditelja,naravno. Ovo je velika sramota za sve nas koji cutimo i u svojim kucama se zgrazavamo,ne cinivsi nista vise, jer mislimo da cemo cutanjem nesto promeniti, a oni i dalje govore o pravima dece!!
Ha,ha, a obaveye te iste dece da li postoje, ili su toliko minimizirane da su skoro i nebitne.

Анониман,  недеља, 28. јун 2009. 13:43:00 CEST  

A sto je ne bi tukao kad nema ko da ga spreci?Pedagog i psiholog skole su verovatno imali pametnija posla tog dana.

Анониман,  уторак, 5. јануар 2010. 00:00:00 CET  

DA UZMEMO ZA ISTINU PROFESORKA GA JE PRVA UDARILA ALI TREBALO JE DA ZAPRETI!!!!!!!!!!nekim nozem!!!ja bi eto napao ali ne fizicki sem ako je teska prevara

Анониман,  уторак, 5. јануар 2010. 00:02:00 CET  

To care samo tako treba kurvinsku im majku.....Da sam ja sa tobom u odeljenju ja bih je sutirao.....

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP