Svinjski grip: Zaražene još tri Beograđanke

Prema nezvaničnim saznanjima lista "Alo!", potvrđena su još tri slučaja svinjskog gripa u Srbiji. Reč je o tri ženske osobe iz Beograda - jednoj devojci staroj 22 godine i majci i ćerki koje su se vratile sa puta iz Londona. One su smeštene u Kliniku za tropske i infektivne bolesti. Ovi slučajevi nisu povezani sa prethodno otkrivenim obolelim osobama.

Pored ove tri žene, na odeljenje Infektivne klinike Opšte bolnice u Zrenjaninu juče je primljena i devojčica pod sumnjom da ima virus gripa A H1N1, saznaje „Alo!“.
Ova informacija je nezvanično potvrđena i u samoj bolnici, dok su u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo potvrdili da ima sumnjivih slučajeva, ali su apelovali da se sačekaju rezultati analize Instituta „Torlak“.

Obe osobe zaražene novim virusom gripa A H1N1, devojčica (4) koja je u Sombor doputovala iz Australije i mladić (29) iz Beograda, koji se iz Argentine, a preko Zagreba vratio u Srbiju, stabilnog su zdravstvenog stanja, saopštio je juče Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.
„Devojčica se oseća veoma dobro i njeno zdravstveno stanje se može okarakterisati kao potpuno stabilno. Temperatura je potpuno prestala, ali ona i dalje prima antivirusnu terapiju - rečeno je „Alo!“ u somborskoj bolnici. Mladić, koji se nalazi na lečenju u Infektivnoj klinici u Beogradu, takođe je bolje, ali će do daljeg ostati u bolnici.
Ministar Milosavljević istakao je povodom ova dva slučaja da se ne može govoriti o epidemiji ovog virusa kod nas, iako su za kratko vreme desila dva slučaja, jer nisu povezani. Virus u Srbiji nije počeo da se prenosi s osobe na osobu.
- Reč je o dva uvezana slučaja, koja međusobno nisu povezana. Nemamo lokalnu epidemiju - izjavio je Milosavljević medijima i dodao da se očekuje povećanje zalihe lekova od avgusta.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, epidemiolozi su pod zdravstveni nadzor stavili 13 osoba s kojima je obolela devojčica iz Sombora bila u kontaktu od dolaska 22. juna.
- Zasad nema informacija o promeni njihovog zdravstvenog stanja - saopštio je „Batut“.
Na Infektivnoj klinici u Beogradu pripremljeno je 200 bolničkih kreveta, kao i dodatnih 20 u specijalnom odeljenju za izolaciju.

Nema obolelih među lekarima
Demantovane su i glasine da su među sumnjivim slučajevima i zdravstveni radnici Kliničkog centra Srbije. Lekari Instituta za infektivne i tropske bolesti KCS-a i epidemiolozi ponovo su juče apelovali da se u javnosti ne stvara panika, kao i da će građani Srbije na vreme biti informisani o epidemiološkim kretanjima novog virusa.
Izvor: Alo!

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP