I žene kasnije u penziju?

Vlada Srbije razmatra pomeranje granice za odlazak žena u penziju * U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kažu da to jeste jedna od opcija, ali da konačna odluka neće biti doneta dok se ne završe sve analize.

"Pitanje je da li će povećanje starosne granice biti u nekom odloženom roku i postepeno, kao što je to u drugim evopskim državama - Engleskoj, Austriji, Nemačkoj. Rok od datuma donošenja odluke do primene mora da se ostavi da bi stanovnici i zaposleni bili informisani", izjavila je Radina Todović iz tog Ministarstva.
Prema njenim rečima, rade se efekti svih tih predloga, da se vidi koje su uštede, ako se uopšte bude podizala starosna granica.
Nacrt zakona koji će regulisati penzije mogao bi biti gotov pre kraja godine i tek tada će biti poznato da li će muškarci i žene biti izjednačeni i odlaziti u penziju s navršenih 65 godina starosti.
Ekonomista Goran Nikolić smatra da je potrebno zaustaviti stalno povećanje broja penzionera, kojih u Srbiji u ovom trenutku ima oko 1,6 miliona.
"Naša zemlja će verovatno, kao u u prethodnoj promeni starosne granice, da ide na jedna duži rok i da se taj proces učini faznim da ne bismo došli u stuaciju da nekom, kome treba pet dana do penzije, ođednom treba pet godina i pet dana", ukazao je on.
"Verovatno će produženje biti dve do tri godine - to ćemo videti, efekti su najveći s pet godina jer se na taj način smanjuje broj ljudi koji primaju penziju", kaže Nikolić.
U Srbiji, žene koriste penziju prosečno 18 godina, dok prosečan radni staž žena iznosi 31 godinu.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP