Napravljena veštačka crna rupa!

Naučnici su u laboratoriji napravili mini crnu rupu. Na sreću, ne radi se o vrsti koja bi mogla da proguta čitavu planetu Zemlju. Ova samo zarobljava svetlo, ali ne i masu.

- Uređaj koji smo smislili nije prava crna rupa, nego samo mašinsko oponašanje efekta crne rupe. U stvari, ovaj uređaj može da zarobi i apsorbuje elektromagnetne talase koji udare u njega - objasnio je Tie Jun Cui, profesor na Univerzitetu Sautist u Kini.

Cuijev pronalazak je "svetlosnim godinama" daleko od prosečne kosmičke verzije crne rupe, čija je gustinaa tako velika da apsorbuje svaku masu ili svetlost koja joj se nađe u blizini.
Mini crna rupa iz laboratorije nije ni približno toliko moćna iako može vrlo verno da simulira efekat prave crne rupe kad je u pitanju "gutanje" svetlosti, odnosno elektromagnetno zračenje.
Cui i njegov kolega Đijang Čeng "dobili" su veštačku crnu rupu od štampane ploče, spajanjem 60 koncentričnih slojeva na ploči s bakarnim uzorkom koji je u interakciji s elektromagnetnim talasima.
Rezultat je uređaj koji apsorbuje svako dolazeće svetlo u mikrotalasnom delu spektra.
"Elektromagnetna crna rupa može da zarobi i apsorbuje samo dolazeće elektromagnetne talase. Ne može da zarobi ni apsorbuje drugu materiju kap što to može prava crna rupa", objasnio je Cui.
Srećom, kineska crna rupa nema taj drugi aspekt prave crne rupe, jer bi svaka prava crna rupa određene mase predstavljala rizik za čitavu našu planetu.
"Ovaj uređaj je potpuno bezopasan", uverava Cui.
Kineski naučnici kažu da bi njihov izum mogao da se koristi za prikupljanje energije Sunca, prenosi "24 sata".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP