Ručajte kao Tadić i Medvedev (Recepti)

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev posetio je Beograd. Ručak za gosta pripremljen je i poslužen u zgradi Predsedništva Srbije. Napravite sami kod kuće sva jela i osećajte se kao predsednik!

Za predjelo na stolu se našla rolovana ćureća šunka sa prelivom od patlidžana i ajvara na vitaminskoj salati; gratinirane palačinke od heljde sa mladim sirom i sosom od mirođije.
Glavno jelo: file smuđa sa barenim povrćem i file minjon sa grilovanim povrćem i sosom od borovnice i zelena salata.

Dezert: tufahije.
Piće: domaća bela i crna vina - "šardone" vinarije Radovanović i "aurelijus" vinarije Kovačević.
Sviđa vam se? Napravite sami kod kuće ova jela i osećajte se kao predsednik!


Preliv od patlidžana i vitaminska salata

Za dve osobe potrebna su vam dva patlidžana srednje veličine, koje ćete iseći po dužini. Svaku krišku propržite kratko na ulju.

Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i dodajte izgnječeni čen belog luka, dve manje glavice crnog luka sitno iseckane, tri paradajza isečena na tanke kolutove, so, biber i seckani peršunov list po ukusu. Dinstajte na tihoj vatri dok ne omekša.

Rolovana ćureća šunka može biti pripremljena na više načina. Reč je o komadu ćurećeg belog mesa koje se urola i iseče na šnicle. Potom se može grilovati, pržiti, pohovati...

Vitaminska salata, takođe, ima više varijanti. U restoranima se pod tim imenom najčešće služi sledeći miks: na kolutove iseckan crni i beli mladi luk, rotkvice, nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja.

Druga kombinacija se sastoji od crvenog luka iseckanog na rezance, kolutova šargarepe i rotkvice, kao i malo narendanog kupusa. Jabukovo sirće i morska so dodaju se po volji.


Gratinirane palačinke i sos od mirođija

Palačinke od heljde se prave kao i one od običnog belog brašna. Heljdino brašno možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane.

Za dve osobe potrebno je umutiti 200 grama brašna, dva cela jajeta, tri decilitra mleka i malo mlake vode, kašičicu soli i šećera. Iskusne domaćice tvrde da su palačinke najbolje ako se prave sa mineralnom vodom umesto mleka.

Pecite ih kratko na tiganju koji ne zahteva ulje.

U svaku palačinku stavite krišku mladog sira. Poređajte ih u podmazan đuveč i zapecite u rerni dok ne porumene, a na kraju prelijte sosom od mirođija.

Sos od mirođija se pravi na sledeći način: na ulju veoma kratko propržiti kašiku brašna i polako naliti šoljom tople vode. Potom dodati vezu sitno iseckane sveže mirođije i malo soli. Kada proključa skloniti sa vatre i pokiseliti sirćetom ili limunovim sokom.


Sos od borovnice

Za file smuđa, kao i minjone sa grilovanim povrćem nije potreban recept. Reč je o šniclama koje se kratko peku sa obe strane, dok ne porumene.

Grilovano povrće je, takođe, lako spremiti. Po želji (plavi patlidžan, tikvice, šargarepu, celer...) isecite na kolutove debljine prsta i ispecite na roštilju i posolite dok je još vruće.

Ovaj prilog je izuzetno ukusan i zdrav, a ako se i ne pojede za vreme ručka može se poslužiti za večeru, kao salata, sa dodatkom maslinovog ulja i balzamiko sirćeta.

Sos od borovnice se odlično slaže uz pečenje, naročito divljač. Za Tadića i Medvedeva poslužen je uz minjone, pa probajte i vi.

Potrebno vam je oko 150 g sočnih borovnica. U tiganj u kojem ste pekli minjone, dodajte borovnice sa sve sokom, šoljicu vode, ravnu kašiku brašna i pola kašičice šećera. Kuvajte uz neprekidno mešanje.


Tufahije

I na kraju dezert! S obzirom na to da su jabuke prava jesenja poslastica tufahije su odličan izbor. Ukusne, dekorativne, zdrave, a lako se pripremaju.

Potrebne su vam četiri krupnije i tvrđe jabuke, najbolje "zlatni delišes". Oljuštite ih i izdubite. Zatim prokuvajte pola kilograma šećera, 100 grama meda, čašu vode i sok od pola limuna. Sklonite sa vatre i dodajte jabuke. Poklopite posudu i ostavite oko 20 minuta.

Izvadite jabuke i poređajte na dublju tacnu. Napunite ih mešavinom mlevenih oraha, badema i lešnika (svega po 100 grama) i suvog grožđa.

Kada se ohlade služite u čašama za voćnu salatu i ukrasite šlagom.

Prijatno ili "prijatnava apetita", što bi rekao ruski predsednik Dmitrij Medvedev.
(MONDO)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP