YouTube - treći rođendan

Osnivači YouTube-a su bila trojica prijatelja, od kojih je jedan studirao grafički dizajn, a ostala dvojica kompjuterske nauke.

Istovremeno su bili zaposleni u čuvenoj kompaniji za internet-transakcije “PayPal”, a jedan od njih je i dizajnirao čuveni logo “PayPal”-a. Pre svog pojavljivanja pod imenom YouTube, osnivači su imali ideju da svoj veb- servis nazovu UTube, ali pošto je adresa utube.com bila zauzeta odlučili su se za altenativu i naziv “YouTube”. Iako je prethodilo Beta testiranje dugo 6 meseci, YouTube je zvanično postao funkcionalan novembra. 2005.

Prvi video koji se pojavio na ovom sajtu je nazvan “Mee at the zoo” (kojeg i danas možete pogledati), a koji prikazuje jednog od osnivača Jawed Karim-a u zoološkom vrtu San Diega. Već Jula, 2006. godine, prema podacima YouTube-a, preko 65,000 novih videa se pojavljivalo svaki dan, a bilo je i preko 100 miliona dnevnih pregleda. Oktobra 2006. godine, YouTube je preuzet od strane kompanije Google za 1,65 biliona američkih dolara.
Nedavno je YouTube proslavio svoj treći rođendan (od dana kada je preuzet od strane Google-a) informacijom da se svakodnevno pregleda preko bilion videa. Procenjeno je da se svakog minuta pojavi preko 20 sati novog video materijala, a da dnevni troškovi protoka iznose preko milion dolara.
Zanimljiva je i informacija je protok sajta YouTube tokom 2007. godine bio veći od sveukupnog protoka celokupnog interneta tokom 2000. godine. Danas je YouTube na četvrtom mestu što se tiče posećenosti korisnika iz celog sveta, odmah iza sajtova Google, Yahoo i Facebook.
Personal magazin

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP