Ukidanje viza Srbiji

Savet ministara EU treba da u Briselu danas donese odluku o ukidanju kratkoročnih "šengenskih viza" za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije, počev od 19. decembra ove godine.

To je saopštio visoki zvaničnik švedskog predsedništva EU, koji je naznačio da će ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Unije to učiniti tako što će u Regulativu 539/2001 Evropske unije uneti dopunu, kojom se državljani pomenute tri zemlje stavljaju na "pozitivan šengenski spisak".

Oni će će biti "izuzeti od obaveze vađenja viza" EU, ali bez prava na rad u zemljama evropske dvadesetsedmorice, kako su objasnili izvori Saveta ministara Unije.
Reč je o građanima Srbije, osim žitelja s prebivalištem na Kosovu, kao i Crne Gore i Makedonije, koji imaju biometrijske pasoše, a koji će u turističke ili slične svrhe moći da bez viza borave najduže tri meseca, tokom svakih pola godine.
To znači da posle tri meseca otkako su ušli na teritoriju jedne od zemalja "šengenskog prostora" EU, moraju završiti boravak i tek posle tri meseca ponovo mogu na isti rok bez vize ići u turizam ili posete na teritoriju Unije pod režimom slobodnog kretanja bez granične kontrole.

Odluka Saveta ministara evropske dvadesetsedmorice će se odnositi samo na takve kratkoročne boravke i građane Srbije, Crne Gore i Makedonije koji s biometrijskim pasošima bez viza doputuju u EU.
Savet ministara EU u odluci, u čiji je nacrt imala uvida agencija Beta, naglašava da "kad je reč o Kosovu pod Rezoluciojom 1244 Saveta bezbednosti UN, lica s prebivalištem na Kosovu moraju imati vizu kad putuju u Evropsku uniju".
Takođe navodi da Albanija i Bosna i Hercegovina nisu uključene u ovu meru, zato što je zaključeno da "nisu ispunile uslove iz dijaloga o viznoj liberalizaciji sa zemljama zapadnog Balkana".
Evropski ministri će se u odluci pozvati na Političku izjavu, koju su usvojili 12. novembra, zajedno s Evropskim parlamentom, u kojoj se poziva Evropska komisija da "što je pre moguće predloži ukidanje viza za te dve zemlje, s ciljem da putovanja bez obaveze vađenja viza stupe na snagu od 1. jula 2010".

A glavna merila i uslovi, utvrđeni dialogom sa državama zapadnog Balkana su, stoji u nacrtu odluke ministara EU, "kontrola granica, bezbednost pasoša, bitka protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i spoljni odnosi i temeljna prava".
Evropska komisija je ukidanje viza za tri zemlje zapadnog Balkana predložila u julu Savetu ministara EU koji je, zajedno s Evropskim parlamentom, u novembru usvojio političku izjavu, u kojoj se podvlači da su "Srbija, Crna Gora i Makedonija ispunile sve uslove za ukidanje viza" EU.
A to, podvučeno je, omogućava da tri pomenute zemlje "dobiju režim bez viza počev od 19. decembra 2009".

Odluku o ukidanju šengenskih viza će na konferenciji za štampu objaviti ministri predsedavajuće EU, Švedske, kao i evropski komesar za unutrašnje poslove i pravosuđe Žak Baro.
Baro je u nedavnoj raspravi u Evropskom parlamentu predočio "čvrstu rešenost Evropske komisije da pomno prati ispunjavanje svih merila, utvrđenih u putnim mapama-programima mera za sve zemlje kojih se to tiče".
Evropski komesar je naglasio da je Evropska komisija spremna da pomogne i vlastima Bosne i Hercegovine i Albanije da sprovedu nužne standarde i polovinom iduće godine dođu, ako je moguće, takođe do šengenskog slobodnog viznog režima Evropske unije.
U Evropskom parlamentu je zatraženo da i Velika Britanija, koja nije u šengenskom prostoru, ukine vize za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.
(Beta)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP