Život na zemlji vanzemaljskog porekla

Naučnici su prvi put potvrdili da je važna komponenta najranijeg genetskog materijala pronađenog u delićima meteorita - vanzemaljskog porekla!

Ekipe naučnika iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država ističu da rezultati njihovih istraživanja, objavljeni u časopisu "Ert end Planetari Sajens Leters", pružaju dokaze da su materijalni začeci, sirovina za formiranje života na Zemlji, došli iz izvora van naše planete.

Materijali koje su pronašli uključuju molekule uracila i ksantina koji su preteče molekula koji formiraju DNK i RNA, poznati kao nukleobaze. Naučnici su otkrili molekule u delovima stena Marčinsonovog meteorita koji je pao u Australiji 1969. godine.
Oni su testirali materijal s meteorita da bi otkrili da li su molekuli "došli" iz sunčevog sistema ili su bili rezultat kontaminacije kad je meteorit udario u Zemlju. Analiza je pokazala da nukleobaze sadrže oblike teškog ugljenika koji je mogao biti formiran samo u kosmosu. Naučnici podsećaju da materijali koji se stvaraju na Zemlji sadrže lakše varijacije ugljenika.
Rukovodilac istraživanja, profesorka Zita Martins sa Departmana za istraživanje Zemlje i inženjering u okviru Kraljevskog koledža u Londonu, uverena je da istraživanje može obezbediti nove dokaze potrebne da bi objasni evolucija najranijih oblika života.
"Verujemo da je najraniji oblik života najverovatnije prilagodio nukleobaze iz delova mateorita za korišćenje u genetskom kodiranju koji mu je omogućio da uspešne oblike kasnije prenese na naredne generacije", izjavila je ona za "Popjular sajens".
Period pre 3,8 i 4,5 milijardi godina obeležava prava "kiša" stena po sastavu sličnih Marčinsonovom meteoritu koja je zasipala Zemlju i to upravo u vreme kad su se na njoj stvarali oblici primitivnog života. U toku tog snažnog bombardovanja, velike količine meteoritskog materijala palo je na površine planeta kao što su Zemlja i Mars. Koautor istraživanja, profesor Mark Septon, takođe sa Kraljevskog koledža, smatra da je najnovije istraživanje važan korak u razumevanju kako je je mogao da nastane život na Zemlji.
"Pošto meteoriti predstavljaju ostatke materijala iz stvaranja sunčevog sistema, ključna komponenta za formiranje života, uključujući i nukleobaze, bili su u stanju da se raspu i rašire po kosmosu. Što se više sirovog materijala neophodnog za formiranje života otkriva u stenama iz kosmosa, veća je mogućnost da se život začne svuda gde postoje odgovarajući hemijski uslovi", zaključio je Septon.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP