Zbog „Fejsbuka" se ostaje bez posla!

Istraživanje je pokazalo da 34 odsto šefova koji uzimaju u obzir „Fejsbuk" i „Majspejs", na osnovu informacija koje tamo pronađu eliminišu kandidate iz užeg izbora za posao.

Internet, a posebno društvene mreže kao što su „Majspejs" i „Fejsbuk", otvorilo je mnoge mogućnosti za prikupljanje podataka i špijuniranje miliona korisnika u svetu. Pri tom sami korisnici, kreirajući svoj profil na ovakvim sajtovima, daju svoje lične podatke, fotografije i druge informacije, i tako sami prave svoj „dosije".

Istraživanje je pokazalo da 34 odsto šefova koji uzimaju u obzir „Fejsbuk" i „Majspejs", na osnovu informacija koje tamo pronađu eliminišu kandidate iz užeg izbora za posao. Najčešći razlog za to, u 41 odsto slučajeva, bila je informacija da kandidat pije ili koristi drogu, dok su u 40 odsto slučajeva poslodavci dali „minus" radnicima koji su na „Fejsbuku" ili „Majspejsu" postavili provokativne ili neprikladne fotografije i informacije.Nedavno su i nemačke službe za zaštitu podataka upozorile da je u svetu „Farmvila", igre koju igra oko 75 miliona korisnika „Fejsbuka", politika privatnosti vrlo nejasna, a kreator igrice „Zinga" automatski dobija pristup vašem profilu, fotografijama i informacijama o vašim prijateljima. Dodatno zabrinjava i to što „Zinga" podatke o korisnicima čuva trajno i kreira profile korisnika, koje sastavlja na osnovu informacija iz nekoliko izvora, poput blogova, servisa za slanje poruka i drugih popularnih igara na „Fejsbuku".

KO SVE IMA VASE LICNE PODATKE?
Policija
Bezbednosno-informativna agencija
Vojno-bezbednosna agencija
Banke
Kreditni biro
Fond PIO
Poreska uprava
Zdravstvene ustanove
Poslodavac
Udruženja i političke stranke

ZASTO SE VADE BATERIJE IZ TELEFONA
U mnogim ambasadama od posetilaca se zahteva da isključe mobilni telefon i iz njega izvade bateriju. Boža Spasić objašnjava da se to radi upravo kako bi se sprečilo prisluškivanje.
- Kada se iz mobilnog telefona izvadi baterija, on tada u potpunosti gubi svojstvo lokatora, nema kontakt sa sistemom i tek tada je praktično „mrtav". U diplomatskim predstavništvima na Zapadu je to dugogodišnja praksa, koja polako počinje da se primenjuje i kod nas. To se radi kako bi se sprečilo prisluškivanje, snimanje, slikanje, pa čak i aktiviranje eksplozivne naprave, što je moguće mobilnim telefonom - objašnjava Spasić.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP