Dušan Vujović novi guverner NBS?

Jedan od vodećih ekonomista Svetske banke profesor Dušan Vujović najverovatnije će biti predložen za novog guvernera Narodne banke Srbije, otkriva Press.

Vujović uživa poverenje svih članova vladajuće koalicije i ministara u Vladi Srbije, ali i velikog broja srpskih privrednika. Predstavnici Vlade počeli su pregovore sa Vujovićem odmah posle ostavke a Jelašića, a očekuje se da će ove nedelje, ili najkasnije posle uskršnjih praznika biti održan i finalni sastanak kod predsednika Tadića. Vujović se trenutno nalazi u Vašingtonu.

Sagovornik Pressa koji je dobro upoznat sa pregovorima o novom guverneru, kaže da je Dušan Vujović vrhunski stručnjak koji bi mogao da zadrži, ali i da još poboljša rad Narodne banke.
- Svi znaju da je Vujović izuzetno stručan, da bi bez problema mogao da obavlja funkciju guvernera, da bi kao saradnik Svetske banke za koju radi više od dvadeset godina imao i podršku međunarodnih finansijskih institucija, ali i da je vrlo netolerantan prema bilo kakvim pritiscima sa strane. Srbiju čeka težak nastavak razgovora sa MMF-om jer je budžetska rupa sve veća, tako da bi njegovo znanje, ugled i kontakti bili Srbiji vrlo dragoceni. Naravno, i Vujović insistira da se javna potrošnja mora smanjiti - navodi sagovornik Pressa.
Jedan od mogućih problema u vezi Vujovića jeste i to što on ima jako dobar posao, koji je odlično plaćen.
- Vujović je nedavno završio mandat predstavnika Svetske banke u Ukrajini i sada može da bira zemlju u kojoj želi da radi. I drugo, on je jako, jako dobro plaćen, tako da može biti problem da sada u NBS radi za pet puta manji novac. Ali, mesto guvernera i sa platom od 412.000 dinara je jedno od onih mesta koje bilo koji ekonomski stručnjak teško može da odbije. Njegova želja da pomogne Srbiji videla se i na Ekonomskom forumu na Kopaoniku, gde je govorio šta Srbija mora da uradi ako želi napred (pogledaj okvir) - navodi naš izvor.
Međutim, ukoliko pregovori sa Vujovićem propadnu, prema pisanju medija kandidati su i predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić i ministarka finansija Dijana Dragutinović.

Članovi vladajuće koalicije ne žele u javnosti da „licitiraju imenom novog guvernera". Zamenik premijera Ivica Dačić kaže za Press da je „izbor guvernera ozbiljna stvar".
- O konkretnim imenima ne bih da govorim, a jedino što mogu da kažem je da se mora naći adekvatan naslednik Radovana Jelašića, koji je sposoban, iskusan i nezavisan. Vidim da posle njegove ostavke sad odjednom svi vide koliko vredi i zna i kakve posledice njegov odlazak može da povuče - kaže Dačić.
Ni ministar trgovine Slobodan Milosavljević ne bi o imenima, ali zna kakav bi novi guverner trebalo da bude.
- Za guvernera nam treba monetarista, osoba koja nije političar i koja ima međunarodni ugled zbog pregovora koji nas očekuju - kaže Milosavljević.
(Izvor: Press)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP