Osiromašeni uranijum odnosi žrtve

Porast broja obolelih od malignih bolesti na Kosmetu pripisuje se osiromašenom uranijumu, bačenom tokom bombardovanja naše zemlje.

Podaci su alarmantni. Doktora Nebojša Srbljak, predstavnik NVO "Milosrdni anđeo", kaže da rezultati istraživanja da je za deset godina broj obolelih veći za oko 200 odsto!

- Posebno zabrinjavaju podaci da je među obolelima čak oko 80 odsto mladih. Ranije je granica bila 70 godina starosti, a sada oboleli, u proseku, imaju 40 godina - ističe dr Srbljak, internista-kardiolog, koji je kao predstavnik NVO istraživao uticaje radijacije.
Doktor Srbljak kaže da je samo tokom prethodne godine u Prištini, među Albancima registrovano oko 2.000 slučajeva novoobolelih.
- Albanski doktori tvrde da je povećanje broja obolelih od maligniteta posledica stresa, ali sve više Albanaca traži pomoć srpskih lekara da bi ustanovili posledice bolesti i lečili se u našim bolnicama. Takođe, istraživanja su potvrdila da je povećan broj obolelih i među raseljenim Srbima sa Kosmeta - objašnjava naš sagovornik.
Posledicama radijacije podjednako su izloženi i pripadnici međunarodnih snaga, a prema zvaničnim podacima, od posledica zračenja osiromašenim uranijumom umrlo je 45 italijanskih vojnika, koji su u sastavu Kfora služili na Kosovu, dok je njih 515 obolelo od raka.

PODRUČJE PEĆI NAJUGROŽENIJE
POodrucje Peći je najizloženije osiromašenom uranijumu, a to potrvđuje činjenica da je najviše italijanskih vojnika obolelo od posledica radijacije - ističe doktor Srbljak, napominjući da je ista situacija i sa stanovništvom.
(Novosti)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP