Umrla Herta Has, Titova bivša žena

Herta Has, jedna od životnih saputnica Josipa Broza Tita, preminula je u Beogradu u petak, 5. marta, u 96. godini. Herta Has je rođena u Mariboru 1914. godine. Član SKOJ-a postala je 1934, da bi dve godine kasnije postala i član KPJ.

Herta Has je upoznala Josipa Broza 1937. u Parizu. Tito je ponovo sreće nakon dve godine u Istanbulu, a par je nakon povratka u Zagrebu nastavio zajednički život. Veza je trajala do 1941. i početka Drugog svetskog rata i Tito je u maju 1941. otputovao u Beograd, gde je upoznao Davorjanku Paunović Zdenku.

Herta Has je ostala u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana posle Titovog odlaska, rodila je sina Mišu. Hertu Has i tek rođenog sina skrivao je od ustaša Vladimir Velebit u svojoj momačkoj garsonjeri, a zatim je mladu majku izvukao iz ustaškog zatvora. Živela je u Beogradu i radila je kao stručnjak u Saveznom izvršnom veću. Njen sin Aleksandar Mišo Broz hrvatski je diplomata u Indoneziji, a unuka Saša Broz je pozorišna rediteljka. Po sopstvenoj želji, sahranjena je u krugu porodice.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP