Zloupotreba SMS nagradnih igara RTS-a i Pinka!

Nagradna igra koja je dodeljivala automobil “fijat punto” na gas emitovala se na RTS. Slična licitacija, u kojoj su, takođe, otkrivene malverzacije, a nagrade su bile “škoda fabija” i stan, prikazivala se u “Grandovoj” emisiji na Televiziji Pink!

NIKO od osumnjičenih za organizovanu zloupotrebu SMS nagradnih igara nije zaposlen u Državnoj lutriji Srbije. Kako “Novosti” nezvanično saznaju, većina ih radi u nekim drugim državnim institucijama, a među njih 13, koji su se našli iza rešetaka, nalazi se i odbornik iz jedne beogradske opštine!

Specijalno tužilaštvo uskoro će proširiti istragu. Očekuje se da će na površinu isplivati nove zloupotrebe, u kojima su najveću obmanu doživeli građani.
Organizovana grupa, čija većina članova ima fakultetsku diplomu, radila je po razrađenom sistemu. Imali su dobar računar - laptop, u koji je bio instaliran hakerski sistem. Uz pomoć njega upadali su u mrežu Državne lutrije Srbije.
- Pratili su ponude koje su stizale za licitaciju automobila ili stanova - objašnjava naš izvor blizak istrazi. - A onda, 15 sekundi pred zaključenje linija, znali su koji je najmanji jedinstveni broj, pa su slali svoje - najniže ponude. Imali su nekoliko “pripejd” kartica, koje se na trafici mogu kupiti za stotinak dinara, i sa njih slali svoje ponude.
Kada se “dokopa” stana ili automobila, kriminalna grupa je tražila ko će umesto njih da preuzme nagradu. Tačnije, da “paradira” i smeši se dok preuzima ključeve “fijata punto”, “škode fabija” ili stana.
Takve usluge uglavnom su tražili od prijatelja ili od ljudi od “poverenja”. Tako su lažni “srećni” dobitnici preuzimali nagrade, za šta su dobijali od 100 do 200 evra. Nekima su plaćali i više, pa su pojedinci zarađivali i 700 evra. Odmah posle preuzimanja ključeva od stanova ili automobila, prevaranti su dolazili po svoj “plen”.
Pretpostavlja se da su kola kasnije prodavali na auto-pijacama ili preko oglasa, i to po ceni znatno nižoj od tržišne.
Nagradna igra koja je dodeljivala automobil “fijat punto” na gas emitovala se na RTS. Slična licitacija, u kojoj su, takođe, otkrivene malverzacije, a nagrade su bile “škoda fabija” i stan, prikazivala se u “Grandovoj” emisiji na Televiziji Pink!
Služba za borbu protiv organizovanog kriminala oduzela je na desetine automobila. Svi se nalaze na parkingu SBPOK u Makišu. Policija je zapečatila i četiri stana u Beogradu.

HRPA PARA
Hrpa para nađena je u stanovima i objektima koji su koristili uhapšeni. Reč je, kako nezvanično saznajemo, o skoro 40 miliona dinara. Jedan od privedenih, u međuvremenu, pušten je da se brani sa slobode, jer je, kako saznajemo, detaljno objasnio svoju ulogu u ovim zloupotrebama.
Novosti

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP