Windows 8 i Windows Store

Microsoft je poslovnim partnerima počeo da prezentuje ideje za novu generaciju operativnog sistema koji, za sada, nosi ime Windows 8. Radi se o internim dokumentima koji nisu za široku javnost, no ovih dana su se pojavili na internetu.

Najveća novost opisana u dokumentu je nastanak prodavnice aplikacija Windows Store. Microsoft je svoju prodavnicu zamislio kao mešavinu Valve Steama i App Storea.

Windows Store bi u isto vreme trebalo da brine o redovnom osvežavanju instaliranog operativnog sistema, ali i snabdevanju korisnika aplikacijama - besplatnim i onima koje se plaćaju - a one bi prolazile strogu kontrolu pre nego što se uvrste u prodavnicu.
Jedan korisnik s više računara bi pomoću Winddows Storea mogao da usklađuje podatke na svim svojim računarima.
Navedene su još neke smernice kao što je dalje poboljšanje performansi računara pri paljenju, gašenju i podizanju iz sleep načina rada.
Microsoft snažno reklamira i mogućnost operativnog sistema da odredi geolokaciju samog računara. Tu mogućnost već sada ima Windows 7, no gotovo niko je ne koristi.
Jedna od zanimljivijih novosti među spomenutima je i zaštita privatnosti pomoću web kamere. Računar bi pomoću web kamere mogao da prepozna svog vlasnika i automatski bi se zaključao kada on ode, odnosno otključao kada on ponovo sedne za računar.
Spomenuta je i nova verzija Internet Explorera koji bismo mogli videti i pre Windowsa 8. Prva beta se planira već u avgustu, a razlog tome je skori izlazak operativnog sistema za mobilne telefone koji bi trebalo da ima IE 9 u mobilnoj verziji.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP