DOKAZANO: Internet neverstvo opasno po brak!

Prema podacima centara za socijalni rad - Internet preljuba je sve češći razlog za razvod braka. U poslednjih deset godina varanje supružnika jedan je od pet najčešćih razloga za prekid zajedničkog života.

S
druge strane, kao odgovor sajber neverstvu - sve popularnije je i korišćenje moderne tehnologije - najsavremenijih elektronskih uređaja kako bi se takvo ponašanje otkrilo.

Virtuelnom varanju preko sajtova za upoznavanje i Fejsbuka sklonije su žene i pripadnici mlađih generacija koji vladaju veštinama korišćenja kompjuterom. Anketirane osobe kažu da je suštinski problem u ljudima, a ne u Internetu kao sredstvu komunikacije.

Stručnjaci ocenjuju da su razlozi za izlet u virtuelno - dosada, razočaranje i neispunjena očekivanja. Iako se svakom na početku čini da sve drži pod kontrolom - osećaj za meru, kažu, brzo se izgubi.

"Kada čovek provodi sve više vremena za kompjuterom, zapostavlja svoje obaveze, nezainteresovan je, neangažovan u svojim porodičnim obavezama, to je trenutak kada zvoni zvono za uzbunu i onda kaže - e čekaj - ovde nešto ne valja", kaže Radmila Vulić-Bojović, porodični psihoterapeut.

Nekada se neverstvo otkrivalo po tragu karmina na kragni ili mirisu nepoznatog parfema - danas je sve drugačije. Zahvaljujući modernoj tehnologiji virtuelne prevare se, kažu detektivi, razotkrivaju lako i brzo - postavljanjem posebnih softvera u kompjuter i mobilni telefon partnera.

A kada Internet preljuba preraste u konkretnu - poseže se najmodernijim uređajima za špijuniranje koje smo viđali u filmovima o Džejmsu Bondu. Za takvom pomoći, kažu, ne posežu samo žene, već sve više i sumnjičavi muževi.

"Sve popularniji vid utvrđivanja bračnog neverstva je integrisanje kamera u razne delove odeće, satove, zidne satove i neke druge uređaje. Takođe najpopularniji vid je i poligrafsko ispitivanje, sve više parova se odlučuje za taj vid utvrđivanja istine ili laži u momentu kada nema drugog izlaza", kaže Goran Nikolić iz detektivske agencije "Protekta".


"Klijenata ima jako mnogo, sad da li je to na sreću ili na nesreću brakova u Srbiji - pitanje je statistike - ali posla ima jako mnogo", navodi Nikolić.

Kada se dođe do međusobnog špijuniranja - sociolozi kažu da se već previše odmaklo od onoga što su zdrave emocije i skladan bračni život.


Najsavremenije kamere i prislušni uređaji ne poboljšavaju stvari i ne vraćaju poverenje. Naprotiv - ozbiljno narušavaju ravnotežu porodičnih odnosa koji su, podsećaju stručnjaci - najlepši kada su jednostavni, objavio je RTS.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP