Guča 2010. (VIDEO)

GUČA je centar sveta! Ovaj Sabor je jedna od najvećih razvojnih šansi Srbije. Koridori su koridori, ali Srbija je Guča! Kompletan program pogledajte OVDE!



Ovako je u petak, uz zvuke saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“, koju je odsvirao trubački orkestar Gvozdena Rosića iz Rtiju, okupljene saboraše pozdravio ministar Milutin Mrkonjić, nakon čega je podigao saborsku zastavu, koja se zavijorila visoko iznad trubačke prestonice. Tako je zvanično otvorena najveća trubačka fešta na svetu, koja će u maloj dragačevskoj varoši trajati narednih deset dana.
Atmosfera sa trga ubrzo se raspršila po celoj trubačkoj prestonici. Trubačkih orkestara sa juga Srbije na desetine. Jure kome će na uvce zasvirati, kome će izmamiti dinar iz džepa. Pod šatrama tek poneki saboraš. Ugostitelji se nadaju da će ih narednih dana biti više, jer spremili su, kažu, ića i pića kao nikada do sada. Okreću se jaganjci i prasići na ražnjevima, krčka se svadbarski kupus u zemljanim loncima. Cela Guča miriše na dragačevske specijalitete, na nezaboravan provod i ludu žurku do jutra.



Na svakom koraku u Guči čuju se strani jezici - francuski, italijanski, španski, grčki... Najžešće će biti u sredu, kada zatrubi orkestar Gorana Bregovića. U petakje u Guči bilo više novinarskih ekipa nego saboraša. Sevali su blicevi, kamere beležile svaki detalj, kako bi strancima širom sveta preneli bar delić atmosfere. Žitelji male varoši kažu da tek očekuju goste.

- Pametnije je da budu ovde smešteni, nego da posle lumperajke odlaze kućama. Policije ima na sve strane. Nije skupo da platiš prenoćište 20-30 evra. Jeftinije nego kazna i oduzimanje dozvole - kaže nam Milisav Momčilović.

Prvi dan Sabora obeležilo je i jedno neobično venčanje. Mladoženja - Milutin Davinić (55), a mlada Irena Belnardo (63), par iz Berlina, koji se već sedam godina kroz Guču vozikaju na rolerima u narodnim nošnjama. Venčali su se po srpskim običajima, u gučanskoj crkvi, jer je Irena pre godinu dana prešla u pravoslavlje, u Trnavi, kraj Čačka, gde je do 1999. godine živeo Milutin. Slavlju su prisustvovali Milutinovi sin i ćerka, Irenini rođaci iz Berlina i njihovi zajednički prijatelji. Mladence je u fijakeru pratio orkestar Gorana Rankovića iz Guče, a za njima je išla skupina svatova - saboraša. U crkvi ih je čekao prota Milan Todorić iz Trnave, koji ih je venčao, a slavlje je nastavljeno u jednoj kafani. Sa mladencima su slavili i znani i neznani. Važno je da gruva truba, da se slavi ljubav, za koju, mladenci vele, nikad kasno nije.
(Novosti)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP