Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Napravite kineski kolačić sudbine

Kako da napravite i sami, u svom domu, kineski kolačić koji proriče sudbinu, i tako zabavite i sebe i svoje najmilije?

Kolačići sudbine su hrskavi keksi koji se u zapadnom svetu uglavnom vezuju uz kineske restorane gde se poslužuju kao desert. Poruke koje se unutra nalaze sadrže “mudre” izreke, a neke verzije dolaze s popisom srecnih brojeva koje onda mnogi koriste kao brojeve za lutriju.

Za kineski kolačić sudbine potrebna su vam 3 belanceta, 60 g brašna, 60 g šećera u prahu, 50 g otopljenog margarina, na vrh kašičice soli

PRIPREMA
Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Na papiru za pečenje grafitnom olovkom iscrtajte krugove prečnika 8 cm. U dubokoj činiji umutite belanca i so u čvrst sneg. Dodajte šećer, brašno i margarin, pa sve dobro umutite. Ostavite da odstoji 20 minuta. Papir s krugovima položite na ravan pleh. Na krugove stavite po kašičicu i po mase, pa je ravnomerno rasporedite unutar ivica kruga. Pecite pet minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Odmah posle vađenja pleha pažljivo odvojte testo s papira. Presavijte krugove napola i pre sastavljanja ivica ubacite papirić s porukom u kolačić. Zatim preko ivice šerpe presavijte ravnu stranu „polumeseca“.

Nekoliko ideja za poruke unutar kolačića:
- Ako želiš dugu, moraš podnijeti malo kiše
- Prvi korak prema boljem životu je da ga osmisliš
- Vjeruj svojoj intuiciji
- Način da dospiješ tamo gdje želiš je u tome da konačno kreneš
- Očekuj neočekivano
- Ljubav je poput divljeg cvijeta. Raste na neočekivanim mjestima
- Ljubav je pobjeda mašte nad inteligencijom
- Odluči što želiš i kreni po to!
- Moli za ono što želiš, ali radi za ono što trebaš
- Sreća je rezultat pametnog planiranja
- Vrijeme je za sklapanje novih prijateljstava
- Onome koji se smije na vlasiti račun niukad ne ponestaje materijala za smijeh
- Ne slijedi stazu. Idi kud je nema i ostavi trag
- Učini to danas. Već će sutra biti nezakonito.
- Ako ne uspiješ otprve... promijeni definiciju uspjeha
- Sačuvaj staro, upoznaj novo
- Zar ne bi trebala raditi nešto korisno?

Legenda kaže da je jedan revolucionar u 13. i 14. st. kad su Mongoli vladali Kinom došao na ideju da žumanjak u tradicionalnim mooncake (ne znam postoji li prijevod kod nas) kolačima zamijeni porukom na rižinom papiru s danom na koji je trebalo organizirati ustanak protiv Mongola. (i9nače, ti mooncake kolači se jedu u Kini za vrijeme jesenskog festivala, imaju oko 10 cm u promjeru i punjeni su pastom lotosovog cvijeta, a u sredini imaju žumanjke iz pačjih jaja. Često se serviraju uz čaj). Mongoli nisu shvatili što smjera i ustanak je bio uspješan pa je započela dinastija Ming. U sjećanje na ovaj događaj Mjesečev festival se slavi uz mooncakes s porukom. Zato postoji i objašnjenje da su kineski doseljenici u Americi u nedostatku sastojaka za tradicionalne mooncakes, ove zamijenili nešto jednostavnijim kolačićima – kolačičima sudbine.
A da ima ponekad nešto i u praznovjeruju, pokazalo se 2005. godine kad je na jednoj od američkih lutrija bio rekordan broj onih koji su postigli drugi dobitak (čak 110) – svi oni pouzdali su se u iste brojeve koje je tvornica Wonton Food tiskala na papirićima unutar svojih keksića.

Tri milijarde srećnih
Kineski kolačići sudbine objektivno i nisu neka preterano uzbudljiva hrana. Svi ih krckaju i jedu zbog poruke koja se nalazi u njima i po kojima su i dobili ime. Dakle, osim kulinarskog umeća, da bi se napravili valjani kolačići sudbine, mora se posedovati i zbirka kratkih mudrih poruka.
Pri tom, poruke uopšte ne moraju da budu kineske pošto ni ovi kolačići, ma šta im ime kaže, ne potiču iz Kine.

Jesu ih izmislili Kinezi, ali u Kaliforniji.
Mnogi ljudi tvrde da je baš njihov restoran bio prvi. Postoji čak i priča po kojoj je sve počelo u jednoj japanskoj čajdžinici negde u San Francisku. Ono oko čega se svi danas slažu jeste da je cela stvar zaista počela u San Francisku početkom 20. veka.
Doskora niko u Americi nije sumnjao u kinesko poreklo kolačića sudbine. Tek kad je Kina krenula da se otvara prema svetu, postalo je jasno da njih u Kini jednostavno nema. Čak je bilo i pokušaja da se krene s prodajom kolačića sudbine u Kini, ali Kinezi su procenili da su preterano američki, pa je inicijativa ignorisana.
Bilo kako bilo, na Zapadu su postali veoma popularni, pa se sada širom sveta industrijski proizvede više od tri milijarde kolačića sudbine godišnje.
Sada, kada i vi znate kako se prave, biće ih sigurno još više nego lane. Kao što rekoh na početku, kolačići sudbine nisu neki gastronomski doživljaj, ali su sjajna zabava za veliko društvo. Probajte, videćete šta će da se desi kad gosti počnu da iščitavaju mudrosti koje ste vi smislili.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP