Kako povećati plodnost?

Photo by Ambro. FreeDigitalPhotos.net
Bar 90 miliona parova širom sveta radi na proširenju porodice u svakom trenutku, a imaju samo 20 odsto šanse za uspešnu trudnoću u ciklusu od mesec dana.

Pored toga što je važno da se opustite što je više moguće, ovde je još nekoliko saveta kako da pozitivno utičete na plodnost.

Težina je važna
Stručnjaci savetuju žene da paze na kilograme. Preterana mršavost i gojaznost mogu da smanje šansu za začeće. Gojazne osobe mogu na potomstvo da čekaju dva puta duže, ali ako ste premršavi, šansa za trudnoću je čak četiri puta manja. Žene bi trebalo da izbegavaju mnogo kafe, čaja, sokova i alkohola. Istraživanja u vezi sa alkoholom i plodnošću pokazala su da žene koje piju samo dva pića svakog dana umanjile su šansu da ostanu u drugom stanju za 60 procenata. Čak i kada se desi trudnoća, dobro je da prekinete konzumiranje alkohola, jer povećava šansu od urođenih mana. Oba buduća roditelja trebalo bi da ostave cigarete. Kod žena one utiču na to da li će jajna ćelija da ostane u materici, a kod muškaraca smanjuje proizvodnju spermatozoida i oštećuje DNK.

Planirajte seks

Bilo bi dobro da imate odnose u plodnim danima, što znači oko 14. dana redovnog menstrualnog ciklusa, koji traje 28 dana. Naravno, kalendar neće tačno reći šta se u telu žene događa, pa probajte da pokušaje tempirate od šest do osam dana u periodu između menstruacija. Čuvanje za dane ovulacije nije ni od kakve pomoći, jer nedelju dana bez odnosa može loše da utiče na pokretljivost spermatozoida. Naravno, ne bi trebalo da preterate, pa čak ni u tim danima. Iako su studije pokazale da je najbolje da imate seks svakog dana, to stvara napetost među partnerima. Ustanovljeno je da odnosi svakog drugog dana smanjuju nervozu među partnerima i smatraju se najboljom metodom za začeće. Spermatozoidi žive 72 sata, što znači da možete da zatrudnite satima posle odnosa.

Misionarska poza najbolja
Mitovi o najboljim pozama da biste ostali trudni su samo - mitovi. Važno je da žena za vreme odnosa nije na muškarcu, jer gravitacija ne može da učini svoje. Imajući to u vidu, možda je misionarska poza najbolji način. Posle odnosa ne morate da ležite kao izvrnuta kornjača da bi se nešto desilo, jer se karlica ne pomera podizanjem nogu. Jednostavno se opustite u krevetu 10 minuta da bi spermatozoidi obavili posao.

Lakše pre 30. godine
Vrhunac plodnosti kod žena je oko dvadesete, kad većina ne razmišlja o porodici. Kada to znate, možda je lakše prihvatiti činjenicu da kad budete blizu tridesete (što je danas prosek za prvorotke), nećete moći da zatrudnite iz prve. Ni muškarci nisu plodni do kraja života: broj spermatozoida i njihova pokretljivost sve je manja posle 45. godine. Priča kako su žene obično krive što nema dece u porodici je potpuno zastarela - čak 40 procenata problema sa neplodnošću potiče od muškaraca, isto toliko od žena, a u 20 procenata oba partnera imaju problem. Ukoliko intenzivno pokušavate da dobijete bebu duže od godinu dana i ništa se ne događa, posetite specijalistu. Možete biti odličnog zdravlja, ali to ne znači da je moć reprodukcije u savršenom stanju. Ukoliko je sve u redu, oslonite se na strpljenje, uzajamnu podršku i potrudite se da što manje brinete.

Muškarci i hrana
Muškarci koji jedu dosta soje imaju manju koncentraciju spermatozoida od onih koji je ne jedu. Oni bi trebalo da jedu hranu bogatu cinkom (ima ga dosta u mesu, morskim plodovima i jajima), selenom (meso, morski plodovi, gljive, cerealije) i vitaminom E. Žene bi trebalo da izaberu hranu pripremljenu na maslinovom ulju umesto brze i grilovane hrane na suncokretovom ulju ili masti, da jedu soju umesto crvenog mesa, da unose dosta vlakana, povrća i voća umesto ugljenih hidrata. Umereno konzumiranje sladoleda, punomasnog mleka i sira pomaže u povećanju plodnosti.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP