Internet "izbacuje" televizore iz kuća?

Stopa opremljenosti američkih domaćinstava televizorima opada prvi put za 20 godina, delom zbog prelaska na digitalnu tehniku, delom zbog konkurencije interneta, saopšteno je sa Instituta Nilsen.

Institut broj televizora u SAD procenjuje na 114,7 miliona, i kaže da će ih 2012. godine biti u 96,7 odsto američkih domaćinstava, dok ih ove godine ima u 98,9 odsto kuća i stanova.

"Poslednji put smo takav pad videli 1992. i potom značajan rast", kaže na Institutu koji sa tri posebna faktora objašnjava smanjenje, a pre svih to je prelazak na digitalnu televiziju, za koju su mnogi televizori zastareli.

I cena je važan faktor. "Domaćinstva sa niskim prihodima i seoskih domaćinstava su posebno pogođena", dodaje na Institutu.

Na kraju, "potrošači gledaju sve više video-programa na različitim medijima (TV i kompjuter), i jedan medij sve više menja drugi", kaže se u analizi. Uz to, potkategorija mladih i urbanih kupaca prelazi sa televizije na ponudu na internetu.

Po Nilsenu još nije izvesno da li je ovo "ekonomski problem - da li će se potrošači vratiti TV tržištu kada budu imali sredstva, ili je ovo početak jednog šireg premeštanja ka mreži videa i mobilnh uređaja".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP