Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Milan Delčić Delča preminuo

Poznati umetnik Milan Delčić Delča (50) preminuo je sinoć u Beogradu posle duge i teške bolesti. Delčić je bio muzičar, novinar, dramaturg i konceptualni umetnik.Rodom iz Kruševca, Delčić se na muzičkoj sceni pojavio početkom osamdesetih godina sa grupom „U škripcu" koja je za kratko vreme postala popularna u čitavoj bivšoj Jugoslaviji.

Bend su, uz Delču, činili i klavijaturista Zoran Vulović Vule, Aleksandar Vasiljević Vasa, Aleksandar Lukić Luka i Miloš Obrenović.

Prve snimke, pesme „Proleće" i "Pamflex dom" objavili su na albumu „ARA" („Jugoton", 1981) koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa.

Godinu dana kasnije, „U škripcu" izdaje debi album pod nazivom „Godine ljubavi". Međutim, pravi uspeh dolazi sa albumom „O je!" koji su snimili 1983. za "Jugoton".

Decembra 1983, za novogodišnje praznike izdaju mini LP „Nove godine".

Bend se gasi 1987. godine po objavljivanju albuma „U škripcu". Ponovo se okupljaju 1989, da bi 1990. izdali ploču „Izgleda da mi smo sami". Početkom rata prekidaju redovan rad.

Potom Delča nastavlja solo karijeru tokom koje je snimio nekoliko zapaženih albuma - „Delča i sklekovi", „S jezikom u usta".

Delčić je bio diplomirani dramaturg, a napisao je i režirao „Lepe, čiste, dobre" u omnibusu „Beogradske priče", a radio je kao dramaturg za TV seriju „Dome, slatki dome".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP