Firefox 7 troši manje memorije

Mozilla Firefox u verziji 7, koji će se pojaviti krajem septembra, biće znatno brža „jer su zakrpljene sve rupe kroz koje se povećava količina memorije koju koristi“, izjavio je Nikolas Nederkot, Mozillin inženjer.

Ovo je rezultat projekta „Sažimanje memorije“ (MemShrink) započetog pre dva meseca s ciljem da se ovaj browser očisti od grešaka i učini bržim.

„Firefox 7 koristi manje memorije od verzije 6 (i 5 i 4): najčešće 20 do 30 posto manje, a ponekad i 50 posto“, napisao je Nederkot u svom saopštenju. „To znači da je Firefox 7 brži (ponekad i drastično brži) i manje podložan krahovima, naročito kad ima puno istovremeno otvorenih strana i radi duže između restarta.“

Firefox već dugo kritikuju da koristi prevelike količine radne memorije i ne oslobađa je kad se zatvore tabovi, što može da mu umanji performanse i u ekstremim slučajevima izazove pad.

Mozilla je i ranije pokušala da reši problem s korišćenjem memorije. U 2008. je par njenih inženjera tvrdilo da se rad izveden u verziji 3 koja je tada pripremana, isplatio i da je rukovanje memorijom poboljšano u odnosu na ranije verzije i rivalske programe.

Nederkot je priznao Firefoxovu reputaciju „memorijskog rasipnika“ i naveo da neke verzije koriste memoriju efikasnije od drugih, istakavši pre svih verzije 3, 3.5 i 3.6.

„Međutim, Firefox 4 je opet napravio korak unazad, delom zato što je dobio veći broj novih funkcionalnosti (od kojih neke nisu bile maksimalno efikasne u svojoj prvoj iteraciji), a delom i zbog previše agresivnog podešavanja heuristike koja se odnosila na skupljanje smeća iz Javascripta i dekodiranje slika“, naveo je Nederkot.

Pored toga je objavio i da su testovi koje su Mozilla i drugi izveli s Firefoxom 7 pokazali da ta verzija koristi manje memorije od svojih prethodnika i pouzdanije oslobađa neupotrebljenu memoriju kad se zatvore tabovi ili kad je program neaktivan.

„Smanjeno korišćenje memorije trebalo bi da rezultira i s manjim brojem padova i zaustavljanja pod Windowsom, gde je napravljen kao 32-bitna aplikacija i tipično ograničen na samo dva gigabajta virtuelne memorije“, kaže Nederkot.

Firefox 7 je trenutno u kanalu „Aurora“ i premestiće se u pouzdaniju beta varijantu u utorak, 16. avgusta, ili odmah posle tog datuma. Ukoliko Mozilla uspe da održi ritam brzog objavljivanja novih izdanja, a to znači novo izdanje na svakih šest nedelja, konačna verzija Firefoxa 7 mogla bi se pojaviti 27. septembra.

Firefox 7 se može preuzeti odavde.
(Mikro vesti)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP