Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Umro Stiv Džobs

Isnivač i dosadašnji prvi čovek kompanije Epl Stiv Džobs preminuo je u sredu, objavljeno je na internet stranicama te kompanije.Epl je saopštio da "sa velikom žalošću objavljuje" da je Stiv Džobs, koji je poslednjih godina imao velikih problema sa zdravljem, preminuo u sredu. U saopštenju te kompanije navodi se da je "Epl izgubio vizionara i kreativnog genija, a svet izgubio neverovatnog čoveka"

"Mi koji smo imali sreću da ga poznajemo i radimo s njim, u Stivu smo izgubili dragog prijatelja i mentora koji nas je inspirisao", saopštio je Epl i dodao da "Stiv za sobom ostavlja kompaniju koju je samo on mogao da podigne".

Džobs, kojem je još 2004. godine dijagnostifikovan rak pankreasa, dao je iznenada krajem avgusta otkaz na mesto izvršnog direktora te kompanije.

Njegov ponovni odlazak iz Epla, nakon 14 godina vođenja te kompanije, povezan je sa narušenim zdravstvanim stanjem koje se nije u potpunosti popravilo nakon što je pre dve godine imao operaciju transplantacije jetre u borbi sa rakom pankreasa koji mu je dijagnostikovan 2004. godine.

"Uvek sam govorio da, ako ikada dođe dan kad više neću moći da ispunjavam svoje dužnosti i očekivanja kao izvršni direktor, biću prvi koji će vam to staviti do znanja. Na žalost, taj dan je došao", naveo je tada Džobs u obrazloženju svog odlaska.

On je, inače, kompaniju Epl osnovao u garaži 1976. zajedno sa partnerima Stivom Voznijakom i Ronaldom Vejnom. Stručna javnost ga smatra tvorcem uspeha Epla poslednjih godina i čovekom koji je kompaniju vratio s ivice bankrotstva kada se u nju po prvi put vratio 1997. godine.

Njegovom vizionarstvu pripisuje se i veliki uspeh Mekovih računara na tržištu, i naročito globalna popularnost uređaja iPod, iPhone i iPad koji su, svaki u svom segmentu među najznačajnijima na tržištu.

Kompanija u poslednje vreme niže uspeh za uspehom, pa je tako nedavno čak bila i najvrednija na svetu sa kapitalizacijom od čak 350 milijardi dolara. Takođe, u julu su mediji pisali o tome da ta kompanija ima više novca nego vlasti Sjedinjenih Američkih Država.


Umro dan nakon predstavljanja novog iPhone-a
Simbolično, Džobs je preminuo samo dan nakon što je kompanija koju je osnovao predstavila najnoviju, poboljšanu verziju svog mobilnog telefona - iPhone 4S. iPhone je, kada je prvi put predstavljen, uneo pravu revoluciju na tržište tih uređaja.
To je, uostalom, oduvek bila karakteristika proizvoda koji su nastali u Džobsovoj kompaniji. Pomenimo samo iPod, iPhone i, najnoviji, iPad, uz nezaobilazne Mek računare.
Stiv Džobs, iako su se mnogi nadali, nije se pojavio na predstavljanju tog uređaja.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP