Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Hitler lažirao smrt i doživeo starost u Argentini?

Istoričar i novinar Žerar Vilijams i reditelj specijalizovan za ratnu istoriju Sajmon Danstan tvrde kako je previše dokaza da je Firer lažirao svoju smrt i pobegao u Južnu Ameriku. Teoriju zavere dodatno je aktuelizovala i činjenica da kuća za koju se sumnjalo da predstavlja njegovo sklonište - Residencia Inalco čeka novog vlasnika.

U pitanju je kuća u kojoj je Hitler proveo svoje poslednje dane i mirno umro u 73. godini života, ostavljajući za sobom dve kćerke. Tako bar kaže teorija zavere. A sada Residencia Inalco, imanje na prelepom jezeru Nahuel Huapi u argentinskoj Patagoniji, traži novog vlasnika. Više je dokaza da je Hitler pobegao u Argentinu nego da se ubio, tvrde lokalci koji su godinama živeli uz neke druge odbegle nacističke zločince.

Hitler je samoubistvo počinio 30. aprila 1945. Ustrelio se u svom berlinskom bunkeru smeštenom ispod kancelarijata Rajha.

Eva Braun, njegova supruga na jedan dan, uzela je cijanid. Prema Hitlerovim instrukcijama, oba tela su spaljena. Svet nikad nije dobio nepobitne dokaze za ovu, danas opšteprihvaćenu verziju događaja.

Nacionalni park Nahuel Huapi, u čijem je centru istoimeno jezero, smešten je u podnožju Anda, uz granicu s Čileom. Najveći grad, Bariloche, poznat je kao top-odredište za bračna putovanja i kao glavni grad čokolade, zbog fabrika koje su u blizini.

Nazivaju ga i malom Švajcarskom. Da je postao i nacističko uporište nakon Drugog svetskog rata javna je tajna. Lokalne priče kažu da je tamo kratko živeo i dr Jozef Mengele, pre odlaska u Buenos Ajres, i smrti na plaži u Brazilu 1979.

Tu je svoje dane takođe provodio i Martin Borman, čija sudbina nikad nije razjašnjena, i Adolf Ajhman, koga su 1960. pronašli Mosadovi agenti.

Uverljivi dokazi

Unutrašnjost navodnog Hitlerova gnezda ima sličnosti s njegovom vikendicom u bavarskim Alpima. Maleni puteljak vodi do obale jezera sa kućicom za brod ili hidroavion, kojima se nekad dolazilo do imanja. Vila Inalco, baš kao i Bergof, vidljiva je samo s jezera. S drugih je strana u potpunosti skrivena šumama. Ima vlastite poljoprivredne površine i domaće životinje. Nudi se kao savršeno mesto za beg od ostatka sveta.

Teorija prema kojoj je Hitler umro 1962. u tajnom nacističkom raju u Argentini već je poznata, a sada su je ponovo oživela dva britanska istraživača u knjizi “Sivi vuk: Adolfov beg”.

Istoričar i novinar Žerar Vilijams i reditelj specijalizovan za ratnu istoriju Sajmon Danstin tvrde da je previše dokaza da je Adolf Hitler lažirao svoju smrt i pobegao u južnu Ameriku da bi se verovalo u priču iz školskih udžbenika.

“Nije nam bila namera da ponovo ispisujemo stranice istorije. Međutim, ne postoje forenzički dokazi za Hitlerovu smrt, a svedočanstva o begu i životu u Argentini su uverljiva”, izjavio je Vilijams.

Plan bega

Prema ovom dvojcu, Hitler i Eva iscenirali su svoja samoubojstva i pobegli uz pomoć američkih agenata kojima su zauzvrat dali pristup ratnoj tehnologiji nacista. Firera i Evu Braun “odigrali” su jedna glumica i Hitlerov dubler za koje se u ono doba verovalo (i pisalo u novinama) da ih Hitler ima nekoliko. Muškarac i žena ubijeni su za spas svog vođe. Jedan od najzanimljivijih detalja iz knjige je da je Eva Braun Hitleru u Argentini rodila dve kćerke, kao i da su se Hitler i njegova dugogodišnja ljubavnica kasnije razveli. Pravi datum Hitlerove smrti navodno je 13. februara 1962.

Kad su ruske snage ušle u Berlin i zauzele Hitlerov bunker, nacisti su već objavili vest da je “Firer umro kao heroj”. Staljin je isprva sumnjao i zahtevao je dokaz. Moskva je godinama kasnije obznanila da su sovjetski obaveštajci pronašli spaljena tela u dvorištu kancelarijata. Pokopana su na tajnoj lokaciji izvan grada, a nekoliko su ih puta premeštali. Godine 1970. tela su ekshumirana i kremirana, a pepeo je prosut u reku Biederitz. Sovjeti su rekli da ne žele da Hitlerov grob postane svetište neonacista.

Autori knjige, s druge strane, s mnoštvom pojedinosti opisuju Hitlerov beg. Dvadeset sedmog aprila, tri dana pre Hitlerove službene smrti, njegovo je mesto preuzeo dubler, a Evino glumica. Njih dvoje su iz Berlina prvo otišli u Tonder u Danskoj. Potom su se vratili u Nemačku u grad Travemunde. Tamo su se ukrcali u avion za špansku vojnu bazu u Reusu, južno od Barselone. Fašistički general Franko nabavio im je avion do Fuerteventure na Kanarskim ostrvima. Idućeg dana begunci su se ukrcali u podmornicu. Destinacija: argentinski Mar del Plata. Za Berlin pod granatama to je bio znak da se izvrši egzekucija dublera.

Da li je Hitler proveo poslednjih 17 godina svog života na udobnom ranču u Patagoniji? - Knjiga je obično smeće, kao i tvrdnje njenih autora - odgovara jedan od vodećih britanskih istoričara Gaj Volters. - Trebalo bi da ih je sramota što iznose takve besmislice - dodaje.

Jedino s čime se Volters slaže je da famozni deo Hitlerove lobanje, koju čuvaju Rusi, ne pripada nacističkom vođi. U knjizi se, naime, ponavlja tvrdnja koju su izneli američki naučnici nakon DNK analize pre dve godine.

Lobanja, koja se trenutno nalazi ruskom državnom arhivu, i za koju se tvrdilo da je Hitlerova, pripada ženi mlađoj od četrdeset godina. Dokaza da je Hitler počinio samoubistvo ima napretek, naglašava Volters.
Izvor: Jutarnji.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP