Treći svetski rat počinje sukobom SAD i Kine

Ako treći svetski rat počne, pokrenuće ga sukob između Amerike i Kine, tvrdi britanski novinar i istoričar Maks Hejstings u Dejli mejlu.

On navodi da kineska ekonomija i vojna mašinerija rastu iz dana u dan, a da kao odgovor na to Amerika šalje trupe u njenu blizinu, u Australiju. Hejsting stoga upozorava da eskalacija napetosti između dve supersile može da ugrozi mir u svetu.

U poslednjih 58 godina, od kraja Korejskog rata 1953, Amerika je, uprkos porazu u Vijetnamu, strateški dominirala u Indo-Pacifičkom regionu. Situacija se odjednom promenila. Kina, uporedo s rastom ekonomske snage, uvećava i vojnu moć, od čega strahuje Vašington.

Kineska mornarica vrlo brzo se razvija, a poseduje nosače aviona i sofisticirane raketne sisteme. Ta zemlja ne krije nameru da vlada Južnim kineskim morem, bogatim naftom.

Amerika ne može da se pomiri sa činjenicom da su njene baze u zapadnom Pacifiku ugrožene zbog kineskih raketa. To je razlog što su SAD prošle nedelje napravile istorijski sporazum sa Australijom, u kojoj će smestiti 2.500 svojih marinaca kako bi bili bliže Južnom kineskom moru. Čak je i u Australiji to okarakterisano kao provokacija.

Ove godine Kina nije dozvolila američkim mornaričkim plovilima da pristanu u njenoj luci, a u januaru je odabrala vreme posete sekretara odbrane SAD da svetu predstavi svoj prvi borbeni avion sa stelt (nevidljivom) tehnologijom J-20.



Hakeri bolna tačka
Još jedna sporna tačka između Kine i SAD je Tajvan. Kina ga vidi kao svoju teritoriju, dok SAD podržavaju njegovu nezavisnost. Takođe, Kina odbija da nametne Iranu nove sankcije i protivi se sankcijama i vojnoj intervenciji u Siriji, što se kosi sa težnjama SAD. Povrh svega, Americi smeta što Kina ima dobro utreniranu i razvijenu mrežu hakera, koja je u više navrata uspela da uđe u američke sisteme, što predstavlja svojevrsnu opasnost za SAD.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP