Kako otkriti da li te neko laže?

Nije prijatno saznati da te je netko lagao, a još više boli ako se radi o nekome u koga imaš poverenja i koga voliš - recimo ako je to tvoj dečko ili devojka.

Neka su istraživanja pokazala da ljudi najčešće mogu razotkriti samo 50 posto laži, ništa više. Sve ostalo je, smatraju naucnici – nagađanje.

Bilo bi savršeno kad bi postajao neki univerzalni kod kojim bismo u trenu mogli razotkriti lašca! Iako su neki toliko vješti lažljivci da bi s njima i detektor laži imao velikih problema, postoje neki pokazatelji koji bi mogli biti od pomoći. Saznaj što odaje osobu koja laže!

Često osobe koje lažu nisu u stanju pogledati nas u oči, odnosno često skreću pogled, dok nas drugi pak suviše direktno gledaju oči, što može izgledati vrlo čudno.

Osobu koja laže može odati i to da djelomično ili potpuno pokriva usta dok govori ili se nervozno poigrava odjećom ili kosom.

Lažljivce može razotkriti i nesvjesni govor tijela - npr. netko ti kaže da te jako voli, a ukoliko su mu ruke prekrižene na prsima, što je jasan znak da ne želi nikakav fizički kontakt.

No laž vrlo često uspije jer želimo vjerovati u nju. U tom slučaju moraš upotrijebiti zdrav razum. Zato razmisli je li uvjerljiv izgovor da se tvoj dečko danima nije mogao vidjeti s tobom jer se baš on morao brinuti o bolesnom djedu, iako njegova mama koju si srela ne djeluje nimalo zabrinuto. Malo sumnjivo, zar ne?


JOŠ PONEKI ZNAK:

Istraživanja su pokazala da osoba koja laže prvo gleda prema gore pa ulijevo.

Kada laže, osoba obično voli ponoviti dio pitanja. Primjerice, ti pitaš: 'Jesi li bio s društvom do jutra vani?' a lažljivac će odgovoriti: 'Ne, nisam bio s društvom do jutra vani', umjesto da samo odgovori s 'da' ili 'ne'.

Lažljivci puno više trepću – ovo je zbog stresa jer laž je isto oblik stresa, ma koliko se govorilo za nekog da 'laže da ne trepne'.

Kada osoba laže, gestikulira više nego inače. Lažljivac podsvjesno želi da povjerujete u njegovu laž, pa se jačom gestikulacijom trudi uvjeriti vas. Stoga, ako osoba koja inače nije sklona gestikuliranju, odjednom to počne činiti, znajte da vam nešto muti.

Crvenilo obraza može biti znak da osoba laže i zbog toga joj je neugodno.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP