Novi režim bolovanja: Koliko dana za koju bolest?

Grip se mora preležati za 15 do 21 dan bolovanja, a ako dođe do upale pluća, pošteda je do 30 dana.

Zbog akutnog infarkta pacijent od izabranog lekara može da dobije 30 dana bolovanja, a zavisno od težine udara i komplikacija, po izlasku iz bolnice na prvostepenoj komisiji može da dobije još 90. Isto važi i za moždani udar. Zbog preloma noge, zajedno sa bolničkim lečenjem, pacijent može da provede na bolovanju od četiri do šest meseci.

Novi režim bolovanja, ako Ministarstvo zdravlja odobri predlog Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, kojim je za svaku bolest preporučeno maksimalno vreme poštede, primeniće se u praksi najverovatnije već od januara sledeće godine.

Profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO, kaže da ne veruje da će biti zatezanja, jer su prilikom izrade pravilnika, ”koji se oslanja na najbolja iskustva zemalja iz okruženja i EU, konsultovani i struka i Ministarstvo zdravlja”.

Zbog bolova u leđima, koji su uz depresiju, dve najčešće dijagnoze sa kojima se ide na bolovanje, pacijenti će, prema ovom predlogu pravilnika, od izabranog lekara moći da dobiju poštedu od 10 dana. A za promene raspoloženja preporučeno je bolovanje u trajanju do 21 dan. U oba slučaja, međutim, privremena sprečenost za rad može da traje i duže. Naime, izabrani lekar ta bolovanja može da produži do 30 dana, a ako se stanje ne sanira, pacijent na prvostepenoj lekarskoj komisiji zbog lumbalnih bolova može da dobije još 30 dana bolovanja. Ko zbog depresije bude upućen u bolnicu, posle toga će na prvostepenoj komisiji moći da dobije potvrdu za još 15 do 21 dan odsustva sa posla.

Za migrenu je novim pravilnikom predviđeno do sedam dana bolovanja, a ako se stanje ponavlja, predloženo je da se pacijent uputi na preglede kod neurologa, oftalmologa, da uradi encefalografiju i skener glave.

- Tamo gde je lečenje započeto a nije završeno, između ostalog i zbog eventualnog čekanja na dijagnostiku, pacijent ima pravo na produžetak bolovanja - kaže prof. Vuksanović.

Upala srednjeg uha zahteva sedam dana bolovanja, a od dijagnostike bi trebalo da se urade klinički pregled, laboratorijske analize i pregled kod ušnog lekara. U slučaju da se pojavi gnoj i da pacijent mora na operaciju, po izlasku iz bolnice može da dobije do 30 dana bolovanja, pisu "Novosti".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP