U poseti Deda Mrazu (VIDEO)

Deda Mraz je najpoznatiji stanovnicima Rovanemija koji svake godine dočekuje hiljade gostiju. Saonice voze kroz Arktički krug gde ćete sresti Deda Mrazove pomoćnike i haskije.



Arktički krug (66˚ 32'35") prolazi preko glavnog puta Deda Mrazovog zvaničnog aerodroma u Rovaniemiju i vodi do njegovog sela. Karakteristika ovog predela jesu bele noći (ponoćno sunce) leti i sumrak zimi.

Upoznavanje sa Deda Mrazom je najzanimljiviji deo boravka u Laponiji. Deda Mraz ima i svoju poštu u Arktičkom krugu, a godišnje dobije oko 12 miliona pisama i 700.000 čestitki iz oko 200 zemalja sveta.

Na sva pisma se odgovara, a ona dobijaju specijalnu poštansku marku. Ovde se nalazi i park Deda Mraza, a možete da posetite i školu za vilenjake. Svaki učenik dobija hleb od đumbira koji po tajnom receptu pravi gospođa Mraz.

Poklone i suvenire možete da pronađete u prodavnicama u selu. Svi su ručno pravljeni. Do sela na svakih sat vremena voze autobusi iz Rovaniemija, a polaze sa glavne autobuske i železničke stanice.
(B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP