Prognoza vremena za februar 2013. Borisa Koljčickog

Radivoje Komazec, poljoprivredni tehničar iz Sivca, već 11 godina se, jedini u Srbiji, bavi dugoročnom prognozom * Sta kažu meteorolozi? * Najdetaljnija i najpreciznija dugorocna vremenska prognoza, uz svakodnevno azuriranje.


PROGNOZA VREMENA DO 15. MARTA 2013.


Od 21. februara do 3. marta ocekuje se cesca pojava padavina * U martu promenljivo * Do sredine marta, predvidja se postepeni porast dnevnih temperatura.



 Do 20. februara vreme ce, po dugorocnoj prognozi Republickog hidrometeoroloskog zavoda Srbije, biti suvo. Jutarnja temperatura bice od 0 do 3, a najvisa dnevna od 4 do 8 stepeni.

Od 21. februara do 3. marta ocekuje se cesca pojava padavina. Najvisa temperatura bice od 3 do 7 stepeni.

Kisa se prognozira oko 25. i 28. februara, a susnezica 21. i 22. februara, kao i 1. i 3. marta.

Do sredine marta, predvidja se postepeni porast dnevnih temperatura (jutarnja od 0 do 4, a najvisa dnevna od 5 do 8 stepeni).

Веза* KLIKNITE OVDE ZA PROGNOZU VREMENA ZA NAREDNE DANE

* NOVO: DETALJNA PROGNOZA DO 10. marta 2013. i sezonska do kraja marta - Kompletan operativni bilten Hidrometeoroloskog zavoda Srbije (PDF)



VREME ZA FEBRUAR-MART 2013.

Izgledi vremena za Beograd i širu okolinu za period: 16.2. - 15.3.2013.


Izgledi vremena za Niš i širu okolinu za period: 16.2. - 15.3.2013.



Izgledi vremena za Novi Sad i širu okolinu za period: 16.2. - 15.3.2013.



PROGNOZA VREMENA ZA NASTUPAJUĆU ZIMU (decembar 2012, januar, februar 2013)

 

Sredinom oktobra 2012. godine, u javnosti su se pojavile informacije o predviđanju ekstremno hladne zime u Srbiji.
Da bi se izbegle neproverene senzacionalističke informacije, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) u nastavku iznosi stručno mišljenje.


Najnoviji prognostički materijal Evropskog Centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF www.ecmwf.int) na koji se mediji pozivaju, predviđa da će nastupajuća zima biti prosečno hladna i sa prosečnom količinom padavina za ovo doba godine.


Detaljnije, za zimski period (od 01.12.2012. до 28.02.2013. godine) ECMWF predviđa da će se srednje zimske temperature vazduha kretati u intervalu od 1ºC do 5ºC, a u brdovito-planinskim predelima od -4º do -1ºC. U Beogradu, prosečna zimska jutarnja temperatura vazduha bi trebalo da ima vrednosti oko -3ºC, a prosečna zimska najviša dnevna temperatura oko 5ºC. Kao što je uobičajeno, najhladniji deo zime bi trebalo da bude u drugoj polovini januara uz pojavu mrazeva. Tokom prosečno hladne zime na Pešterskoj visoravni jutarnje temperature vazduha kratkotrajno mogu da dostignu i do -30ºC, što je u tom kraju uobičajena pojava. Očekuje se da zimska suma padavina bude u intervalu od 105 mm u Vojvodini do 150 mm idući ka jugozapadu Srbije. U brdovito-planinskim predelima zimska suma padavina će se kratati u intervalu od 150 mm do 210 mm, lokalno i do 270 mm.


Za razliku od prognostičkih produkata ECMWF, većina prognostičkih centara u okviru vodećih meteoroloških službi u svetu predviđaju čak i blažu zimu, što daje i regionalni klimatski model Regionalnog centra za klimatske promene u Jugoistočnoj Evropi u okviru RHMZ.


Prognoza vremena RHMZ za nastupajuću zimu (decembar 2012, januar, februar 2013.)
Nastupajuća zima će biti nešto blaža sa prosečnom količinom padavina.
Prosečna zimska temperatura vazduha će se kretati u intervalu od 1ºC do 6ºC, a u brdovito-planinskim predelima od -3º do -1ºC. U Beogradu, prosečna zimska jutarnja temperatura vazduha bi trebalo da bude oko -2ºC, a prosečna zimska najviša dnevna temperatura oko 5ºC. Kao što je uobičajeno, najhladniji deo zime bi trebalo da bude u drugoj polovini januara uz pojavu jutarnjih mrazeva. Tokom nastupajuće zime kratkotrajno će se steći uslovi da u pojedinim kotlinama na Pešterskoj visoravni jutarnje temperature dostignu i -30ºC – što je u ovim predelima uobičajena pojava. Očekuje se da suma padavina tokom zime bude u intervalu od 100 mm u Vojvodini do 150 mm idući ka jugozapadu Srbije. U brdovito-planinskim predelima zimska suma padavina će se kretati u intervalu od 150 mm do 210 mm, lokalno i do 270 mm.

Sezonska prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda za sledećih 6 meseci objavljena je na stranici http://www.hidmet.gov.rs/latin/prognoza/sezona.php sajta RHMZ.




NOVO! Informacija o aktuelnim hidrometeorološkim uslovima sa sezonskim prognozama za period septembar 2012 - februar 2013. - 8MB (PDF)




SEZONSKA PROGNOZA VREMENA DO PROLECA 2013. iz Republickog hidrometeorloskog zavoda Srbije


MART 2013: Nešto topliji mart sa prosečnom količinom padavina.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu će imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.2ºS.

Srednja martovska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom marta iznosiće oko 42 mm.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP