Stres: Naučite da se opustite začas!

Dokazano je da stres ima jako štetan uticaj na naše zdravstveno stanje. Od trenutnih posledica, tu su glavobolje i problemi sa spavanjem, ali dugoročno može doći i do slabljenja imuniteta, hroničnih problema sa pamćenjem i koncentracijom.


Foto: Pexels

Ali, istraživanja su pokazala da i samo 60 sekundi tokom kojih ćete skrenuti misli s posla i briga i fokusirati se na nešto sasvim drugačije mogu značajno da smanje stres i povećaju vašu produktivnost, prenosi Mondo.

Evo šta možete da pokušate, čak i ako sebi možete da dozvolite samo desetak minuta opuštanja:

Meditirajte

Isključite se i deset minuta razmišljajte samo o nečemu što vas čini spokojnim. Deset minuta je bolje nego "nula minuta".


Skoncentrišite se na disanje


Sporo udišite i izdišite na nos dva ili tri minuta, u tišini, zatvorenih očiju. Ako vam ovo ne pomogne, na raspolaganju vam je "varijacija na temu", snažno udišite i izdišite na nos, eksplozivno kao da želite da "oduvate" nešto sa gornje usne.


Dišite "stomakom"


Dišite dijafragmom. Sedite, spustite jednu šaku na stomak, a jednu stavite na grudi i dišite "stomakom". Vežbu radite dobro ako vam se snažno pomera samo stomak, dok grudni koš ostaje relativno miran.


Pomirišite malo etarskog ulja lavande


Lavanda ima umirujuće dejstvo, a rezultati više od stotinu nezavisnih istraživanja pokazali su da mirisna ulja ove biljke ublažavaju anksioznost i depresiju i poboljšavaju kvalitet sna.


Naizmenično stežite i opuštajte mišiće različitih delova tela

Samo minut tokom kojeg ćete na smenu, na po desetak sekundi zatezati i opuštati naizmenično gornji i donji deo tela biće dovoljan da se malo opustite. Tokom jednog minuta, bićete skoncentrisani na telo, pa će vaš um moći da se opusti.


Pročitajte nekoliko stranica vaše omiljene knjige


Držite primerak svoje omiljene knjige na poslu. Kad osetite da ne možete više da podnesete pritisak, pročitajte nekoliko stranica. Čitanje značajno umanjuje stres jer dok čitamo "napuštamo" realnost i "odlazimo" u svet fikcije.


Stajanje na jednoj nozi među ljudima i disanje


Ovo bi išlo u kategoriju "uradite nešto što nikad ne biste uradili" i garantovano ćete uspeti da skrenete misli sa problema. Kancelarija je puna ljudi? Još bolje. Uradite to, em ćete se skoncentrisati na održavanje ravnoteže, pa nećete više razmišljati o onome što vas muči, em je to odlična vežba koja vas uči da treba da vas bude baš briga za to šta će drugi reći (ili pomisliti).


Počastite se komadićem čokolade


Crna čokolada ublažava reakciju tela na stres i kratkoročno i dugoročno. Kad pojedemo malo čokolade, nivo kortizola i epinefrina (hormona stresa) opada i osećamo se bolje.


Popijte malo vode, ali s kontra strane


Znate onaj savet protiv štucanja? Da popijete malo vode, ali s gornje ivice čaše? To je i dobar način da se malo opustite. Logika je jasna, da se ne biste ispolivali, morate da se skoncentiršete na to što radite, a onda prekidate tok stresnih misli.


Otputujte u mislima na neko mesto koje volite


Može da pomogne i video ili neka fotografija grada koji je "baš po vašoj meri".


Hodajte po stepenicama

Malo fizičke aktivnosti će vam pomoći da se oslobodite nervoze. Popenjite se dva, tri sprata stepenicama i siđite, puls će vam se malo ubrzati, cirkulacija pojačati i bolje ćete se osećati.


Ako imate gde, dodirnite malo trave ili lišća neke biljke

Osetite teksturu i uživajte u tom osećaju. Vratiće vas u detinjstvo, u vreme dok ste još obraćali pažnju na sve lepote sveta oko sebe.


Smejte se


Studije su pokazale da nas smeh oslobađa tenzije, obara nivo hormona stresa i izaziva nalet endorfina i dopamina koji čine da se osećamo bolje. Ako vam deluje da nemate čemu da se smejete, smejte se na silu. Verovali ili ne, dokazano je da i to pomaže, piše "Dejli mejl".

izvor: Mondo

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP