Sezarija Evora umrla

Internacionalna zvezda sa Zelenortskih ostrva, Sezarija Evora (Cesária Évora), poznata pod nadimkom „bosonoga diva” preminula je preminula je u 71. godini, tri meseca nakon što je najavila da se povlači sa scene zbog slabog zdravlja, u bolnici u rodnoj zemlji.



Dobitnica "Gremija" i francuske Legije časti, Evora je dugo patila od problema sa srcem i poslednjih godina je imala nekoliko operacija, javio je portugalski nedeljenik Expresso.

"Nemam snage, nemam energije. Želim da poručim svojim obožavaocima: 'Žao mi je, ali sada moram da odem'", izjavila je pevačica u intervjuu za Le Monde krajem septembra.

Rođena na ostrvu Sao Visente, Evora je kao mala poslata u sirotište pošto majka nije imala dovoljno novca da je izdržava. U horu pri sirotištu Sezarija je naučila da peva ali je dugo čekala na svetsku slavu.

Od svoje 20. godine pevala je po kafanam i barovima, najpre "sjudad" i bluz, a kasnije je postala najpoznatiji izvođač žanra "morna".

Snimila je 11 albuma, od kojih je prvi La Diva Aux Pieds Nus (Bosonoga diva) objavila tek 1988. kada je imala 47 godina.

Njen treći album Mis perfumado postao je svetski hit s prodatih 300.000 primeraka. "Gremi" je osvojila 2004. za Voz D'Amor. Tokom karijere ukupno je snimila 10 albuma.

Godine 1995, na poziv Gorana Bregovića, snimila je pesmu "Ausencia" za film "Podzemlje" Emira Kusturice.

U Beogradu je nastupala u dva navrata, poslednji put 2009. godine.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP