Astrološka 2012: Da li ćemo preživeti godinu?

Astrološka 2012. godina neće biti spektakularna, ali imaće svojih zanimljivih trenutaka. Podseća se na drevna proročanstva, sa apokaliptičnim scenarijima od kojih, kao i svake godine, neće biti ništa.

Kada je reč o pomračenjima Sunca i Meseca, naredna godina neće biti tako uzbudljiva, barem što se Evrope tiče. Pomračenja će biti, kao i svake godine – dva pomračenja Meseca i dva Sunca, ali ona neće biti vidljiva iz Evrope, objašnjava novinar Ferman-Mihael Han, stručnjak za astrologiju.

Han kaže da će astronomi-amateri sledeće godine sa posebnom pažnjom da posmatraju Mars, koji će se u martu približiti Zemlji, ne kao 2003. godine, ali opet dovoljno blizu da bude vidljiv u sazvežđu lava. Astronomi će moći da osmatraju i to kada će se Jupiter i Saturn naći u idealnom položaju, što se očekuje početkom godine ili kasnije na jesen.

Takođe se sa nestrpljenjem iščekuje kraj februara i prva polovina marta, kade će Merkur uveče moći da se vidi na nebu. Iako se naredne godine ne očekuje bliži susret sa nekim asteroidom, Han kaže da je i dalje među ljudima popularan mit o propasti sveta 21. ili 22. decembra 2012, kao što predviđa proročanstvo drevnih Maja.

Tomas Griter, neuropsiholog i autor knjige „Fascinacija apokalipsa – mitovi i teorije o propasti sveta“, ukazuje na različite scenarije o propasti sveta. Sa jedne strane je scenario o propasti čovečanstva, odnosno civilizacije, a sa druge strane su katastrofe kao što su one u Fukušimi ili Černobilju, koje ni u kom slučaju ne mogu da izazovu propast čitavog čovečanstva, već uzrokuju velika prostorna zagađenja.

Za propast čitavog sveta neophodno je da se dogode druge vrste katastrofa, na primer da jednog dana nestane sirovina, ili da nivo mora poraste za deset metara ili više. To bi mogao da bude uzrok nestanka civilizacije, ali bi i u tom slučaju čovečanstvo nastavilo da živi. Katastrofa koja bi mogla da iskoreni čovečanstvo u ovom trenutku je nezamisliva, tvrdi Tomas Griter.
(DW)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP