Evropa ušla u ledeno doba!

Evropa je ušla u ledeno doba. Nezabeležen talas hladnoće, sneg i led koji su okovali Stari kontinent i odneli više od 300 života, posledica su topljenja leda na Arktiku usled globalnog zagrevanja, tvrde naučnici.

Oni objašnjavaju da se ledena struja sručila na Evropu zbog poremećaja atmosferskih pritisaka i promene šeme vetrova, izazvanih dramatičnim topljenjem leda na Severnom polu.

Naime, pri visokoj razlici u atmosferskim pritiscima formira se jak zapadni vetar, koji s Atlantika donosi tople vazdušne mase. Te struje donose vlagu planinskoj centralnoj Evropi i obezbeđuju toplu i snežnu zimu. Ukoliko vazdušno strujanje izostane, u Evropu stiže hladan i suv vazduh sa Arktika, kao što je to slučaj sada.

Proračuni naučnika iz Instituta za polarna istraživanja „Alfred Vegener“ (AWI) i Centra za istraživanje Zemlje „Gelmgolc“ (GFZ), pokazuju da se razlika u pritiscima smanjuje u godinama kad na Arktiku dolazi do prekomernog topljenja leda. Tako se stvaraju sve veće površine vode, koje, za razliku od svetle ledene površine, intenzivno upijaju zračenje sunca i zagrevaju se. Nastupanjem hladne sezone, vodene mase prenose toplotu na vazduh. Ta klimatska pojava na Arktiku nazvana je „efektom podignutog poklopca“.

Profesor Vladimir Petoukov sa Postdam instituta prvi je doveo u vezu sve hladnije zime u Evropi sa topljenjem leda. On je s kolegom Vladimirom Semenovim 2009. uradio studiju u kojoj je simulirao nestanak leda i otkrio da će u godinama posle toga zime biti sve hladnije.

- Ko god misli da mu topljenje tamo nekog leda na dalekim severnim morima neće smetati, vara se. Postoje složene veze između svega što čini klimu, a tome smo sada svedoci - navodi dr Petoukov.


Alergija na zimu
Naučnici navode da će sve grane nauke uskoro biti angažovane na otkrivanju načina kako pomoći ljudima da se naviknu na sve niže temperature zimi. Već je otkrivena genetska mutacija koja prouzrokuje imunološko oboljenje kao što je alergija na hladnoću, a ispoljava se u oštroj imunološkoj reakciji organizma na niske temperature.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP