Ko je kriv za ledene dane?

Zvuči protivno zdravom razumu, međutim, učestale oštre zime u Evropi velikim su delom povezane s globalnim zagrevanjem, tvrde nemački naučnici.

Naučnici podsećaju da je u poslednjih 10 godina na Starom kontinentu zabeleženo nekoliko snažnih zima, među kojima prednjače one 2005/6. i 2009/10. godine.

Februar 2012. lako bi se mogao uklopiti u taj trend.

Krivca za jake zime u Evropi naučnici vide u topljenju arktičkog leda, čija se površina u poslednjih tridesetak godina smanjila za 20 odsto.

Povlačenje ledenog pokrivača u Arktičkom okeanu dovodi do toga da Sunčevo zračenje tokom leta još jače zagreva vodu. Uz to, toplota akumulirana u vodi oslobađa se u atmosferu.

Merenja američkog Nacionalnog centra za sneg i led u Bolderu pokazala su da je ledeni pokrivač u Barencovom i Karskom moru, koji su deo Arktičkog okeana, ove zime rekordno nizak. U isto vreme, temperature vazduha iznad Barencovog i Karskog mora bile su više od prosečne.

“Ogromna područja na Arktiku bez leda deluju kao grejalice jer je njihova voda toplija od temperature vazduha iznad. Zbog toga je značajan dotok topline koja se penje u atmosferu, čega nema kada je sve prekriveno ledom. Dotok topline u atmosferu pospešuje stvaranje visokog pritiska oko Barencovog mora koji raspršuje hladan vazduh u Evropu”, izjavio je za Independent prof. Stefan Rahmstorf iz Instituta za istraživanje uticaja klimatskih promena u Potsdamu.

Rahmstorf i njegovi saradnici još su pre dvije godine u časopisu "Journal of Geophysical Research" upozorili da je topljenje arktičkog leda jedan od mehanizama koji dovodi do hladnijih zima u Evropi.

Rahmstorfova istraživanja u časopisu "Tellus A" sada su potvrđena i od strane istraživača iz Instituta Alfred Wegener, takođe iz Potsdama.

Nastavi li da se led topi sadašnjom brzinom do kraja veka, mogao bi da potpuno nestane tokom letnjih meseci, a to bi moglo utrostručiti mogućnost pojave hladnih zimskih ekstrema u Evropi i severnoj Aziji.

Prema predviđanjima Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC), temperatura na Zemlji u 21. veku mogla bi da poraste između 1,8 i 6,4 stepeni Celzijusa.
(Jutarnji.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP