Zimska avantura: Kruševljanin iz blokiranog autobusa pobegao u zavejani voz

Kada je Milan Nikolić (30), jedan od putnika voza zaglavljenog u Trebešici, došao u Podgoricu kod rođaka, nije ni slutio kakve ga avanture čekaju.

Kad mu se autobus u kome je bio zaglavio u smetovima na crnogorskom drumu Milan Nikolić iz Kruševca "spas" našao u vozu koji je završio u lavini, o cemu su detaljno izvestile Vijesti.

Iz Kruševca je stigao 25. januara, a povratak je planirao za najviše nedjelju dana.

"Vreme se pogoršalo, sneg je blokirao puteve. U početku mi nije smetalo, jer sam se super provodio, ali sam nakon određenog vremena morao da se vratim", kazao je "Vijestima" Nikolić.

Prije polaska za Srbiju, informisao se o prevozu, a službenici Autobuske stanice su mu potvrdili da linija za Novi Sad nije otkazana.

"Krenuo sam sa stanice u petak, oko 18 časova i već tada je padao sneg. To je bio jedini autobus koji je išao put severa i nije mi jasno kako je dobio dozvolu da krene", objašnjava Nikolić.

Policija ih je zaustavila na ulazu u Mojkovac i saopštila da je put zatvoren, da ne mogu nastaviti dalje, nakon čega su prevoznici iz firme "Ozlem", prema rečima Nikolića, putnike ostavili na cedilu.

"Rekli su nam da idu u hotel i da se sami snađemo. Predložili su nam da ostanemo u autobusu ukoliko želimo. Svi su izašli, osim jedne žene sa malim detetom. Ne znam šta se sa njima dogodilo", ispričao je Nikolić, koji se zatim zaputio prema obližnjoj kafani da se raspita o alternativnom prevozu.

Kazali su mu da jedini voz te večeri ide za Podgoricu i kreće za 20 minuta. Međutim, nakon produženog boravka u Crnoj Gori, imao je para za voznu kartu, ali ne i za prevoz do željezničke stanice.

U nevolji mu se našao prvi čovek Mojkovca.

"Na preporuku policajaca, zaustavio sam gospodina Dejana Medojevića i objasnio o čemu se radi, a on je veoma rado pristao da me poveze”, objašnjava Nikolić kako je uspio da stigne na voz, ali je putovanje te noći trajalo svega sat vremena.

Njemu i ostalim putnicima na stanici Trebešica, prvobitno je, kaže, rečeno da nema napona, potom da je u pitanju veliki kvar, da bi na kraju primili poruku da ne kreću sa stanice.

Za to vreme, snježni pokrivač na šinama je postajao sve veći.

"Čekali smo celu noć. Plan je bio da krenemo u subotu posle podne. Međutim od toga nije bilo ništa. Trebalo je da dođe lokomotiva iz Kolašina, ali je nju zatrpala lavina. Potom su krenuli snegočistači, pa smo i njih čekali i nikako da krenemo", opisao je Nikolić i naglasio da je u vozu bilo grejanja, a na stanici vode, pa situacija nije bila kritična, kao što je predstavljeno u nekim medijima.

Oko 15 časova nam je javljeno da je put prohodan, pa smo peške krenuli u pravcu Podgorice. Nakon pet ili šest kilometara nismo mogli dalje. Nalazili smo se u tunelu i gledali jednu lavinu, a potom i drugu", priča Nikolić.

Objasnio je da su ti trenuci bili najteži u kompletnoj avanturi.

Kako kaže, želeli su da se vrate nazad do stanice Trebešica, jer su tamo makar imali vodu i voz u kojem su mogli da se ugreju.

"Pomenuo bih Velimira Đurđića i Jovana Brajovića, koji su sjajni momci. Oni su veoma mladi otpravnici na koje je pala sva odgovornost. Takođe bih istakao komandanta Miloša Vučinića koji je bio veoma spreman, ali i policajca Senada Halilovića.

Potrudiću se da ostanem sa njima u kontaktu. Neke sam već našao na Facebooku", kazao je Nikolić.

Milan Nikolić, nakon nesrećnih okolnosti priseća se i interesantnih stvari iz voza i dodaje da su vreme uglavnom gubili pričajući međusobno.

"Svako je pričao svoju priču. Čak smo igrali i karte. Niko nije paničio, svi su bili strpljivi. I pored strepnje šta će dalje da bude mlađi ljudi u vozu su bili opušteniji", ispričao je on i objasnio da su uslovi u kupeima bili sasvim prihvatljivi.

Kako je ispričao, toalet nije bio kao kod kuće, ali je bio u funkciji i radio odlično. Jedini problem bio je slab signal na telefonu pa su mu drugi putnici izlazili u susret i pozajmljivali mobilne telefone kako bi se javio svojim roditeljima u Srbiji.

"Moji su paničili, a ja sam im realno opisao situaciju. Rekao sam da je samo pitanje kada će nas izvaditi i da ću izaći makar za mesec dana", kaže Nikolić.

Rekao je da će kod rođaka u Podgorici ostati dok ne okopni sneg.

"Čekaću ako treba do maja jer više ne želim da rizikujem", kazao je Nikolić u ispovesti za "Vijesti".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP