Mogu li Anonymousi 31. marta da sruše internet?

Anonymousi su pre određenog vremena najavili da će 31. marta hiljade njenih pripadnika srušiti kompletan internet. BBC je analizirao njihove pretnje i zaključio da tako nešto nije nemoguće.

Operacija Blackout trebalo bi da bude sprovedena simultanim napadima hakera na DNS servere koji pretvaraju internet adrese u numeričke IP adrese koje računari prepoznaju. DNS u načelu osigurava da se spojite na odgovarajuću stranicu nakon što unesete web adresu u browser.

Kad bi ovakav napad uspeo, tj. kad bi hakeri uspeli da zaguše DNS servere ogromnim brojem lažnih zahteva, mnoge stranice na internetu verovatno bi postale nedostupne. No pitanje je ima li Anonymous snage za ovakav napad na globalnoj skali.

BBC je napravio detaljnu analizu najavljenog napada, s jednostavnim zaključkom: nikad ne reci nikad.

Anonymous je neformalna decentralizovana grupa anonimnih hakera, pripadnika raznih internet supkultura koje se načelno zauzimaju za slobodu interneta, protiv cenzure i naplaćivanja sadržaja.

Poslednjih nedelja, Anonymous se proslavio nizom akcija među kojima i rušenjem stranica Vatikana i hakovanjem više od pet miliona mailova Stratfora, analitičke kompanije za globalnu sigurnost sa sedištem u SAD-u, navodno povezane s CIA-om.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP