Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Panika: Zbog skidanja sadržaja moguća zabrana pristupa internetu!

Najveći davaoci internetskih usluga (ISP) u SAD-u pripremaju se za sprovođenje novih mera prema korisnicima koji skidaju piratski sadržaj, a koje bi mogle rezultirati time što će im smanjiti brzine pristupa internetu ili im čak na određeno vreme zabraniti pristup mreži.

Posle prijave da korisnici skidaju piratski sadržaj, ISP-ovi će im poslati dva upozorenja, a ako nastave sa skidanjem mogu im čak zabraniti pristup internetu!

O ovakvom načinu sudjelovanja operatera govori se već duže vrijeme – još od ljeta prošle godine, a to je sada na Association of American Publishers konferenciji potvrdio Cary Sherman, izvršni direktor organizacije Recording Industry Association of America (RIAA) koji je rekao da će pružatelji internetskih usluga u SAD-u početi s implementacijom ovih mjera do srpnja ove godine.

Dodao je i kako je ovo složen proces te će svaki ISP morati razviti vlastitu infrastrukturu kako bi 'automatizirao sustav' putem kojeg bi se uspostavila baza podataka za praćenje korisnika koji učestalo skidaju piratski sadržaj kako bi znali da li već imaju neka upozorenja ili kazne zbog skidanja piratskih filmova, glazbe ili programa – jer nakon trećeg upozorenja slijede kazne.

Na CNetu kažu da mnogi stručnjaci za autorska prava smatraju kako je upravo kontrola pružatelja internetskih usluga koji bi nadzirali korisnike najučinkovitiji način borbe protiv piratstva jer su oni u najboljoj poziciji za praćenjem korisnika.

Implementacijom ovog programa pružatelji internetskih usluga korisnicima koje netko prijavi za skidanje autorski zaštićenog sadržaja prvo bi poslali dvije 'edukacijske opomene', a ako oni nastave sa skidanjem takvog sadržaja, ISP-ovi bi od njih zatražili potvrdu o tome da su primili prva dva upozorenja te bi ih upozorili na moguće posljedice ako nastave s downloadom.

Posljedice mogu biti različite – od smanjenja brzine pristupa internetu pa sve do privremene zabrane pristupa internetu koja će biti na snazi sve dok korisnik ne potvrdi da više neće skidati piratski sadržaj.

S obzirom da će se stvoriti baza podataka korisnika koji skidaju piratski sadržaj, oni neće moći samo promijeniti ISP-a i tako nastaviti surfati internetom, već će vjerojatno prvo morati potvrditi da više neće skidati ilegalni sadržaj.

Bit će zanimljivo vidjeti kakve će biti reakcije na ovu Shermanovu najavu jer Amerikanci su već pod pritiskom javnosti (trenutno) odustali od ratifikacije SOPA i PIPA zakona, a sigurno je da neće biti sretni kada saznaju da će ih pružatelji internetskih usluga moći zabraniti pristup internetu te se postavlja pitanje tko će kontrolirati korisnike i potvrditi da je sadržaj koji oni skidaju ilegalan.
(Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP