Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968

Izdavačka kuća “Arhipelag” je objavila kapitalnu istoriografsku studiju Aleksandra Rakovića "Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968" koja će biti predstavljena 4. aprila u 19h u Sali Amerikana u DOB-u.

Rakovićeva knjiga je istorija jugoslovenskog rokenrola od klasičnog, preko električarskog rokenrola, do bitnika i hipika.

"Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968." otkriva iznutra jedno vreme, njegove ljude i događaje. Predstavlja istoriju svakodnevice, društvenih i privatnih rituala, novih običaja i modernih izazova, oslobađanja seksualnosti u socijalističkom društvu, ideoloških i političkih drama koje su obeležile socijalističku epohu.

Ko su bili prvi rokeri, ko je prvi u Beogradu nosio dugu kosu, kada su počele da se nose mini suknje, gde je bila prva diskoteka, šta je značila gitarijada u Beogradu šezdesetih, koje su bile najvažnije rok grupe šezdesetih godina, kako je nastalo i teklo veliko rivalstvo Silueta i Elipsi, kako su izgledale rok scene u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i drugim gradovima druge Jugoslavije?

Nastala na temelju sveobuhvatnog istraživanja i novog tumačenja ogromne građe o početnoj, herojskoj i integrativnoj fazi jugoslovenskog roka, knjiga "Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. " opisuje put rokenrola od ideološkog izazova jugoslovenskom socijalizmu do saputnika ili čak saveznika.

Govoreći o značaju rokenrola kao jedinstvenog zvuka Hladnog rata ili o sličnostima i razlikama rokenrola u Jugoslaviji i državama Istočnog bloka, Raković pokazuje kako je rokenrol našao mesto u jugoslovenskom popkulturnom modelu i postao njegov nosilac sve do raspada SFRJ početkom devedesetih.

Ova knjiga takođe predočava razgovore sa svedocima i učesnicima nastanka i prvih decenija rok scene u drugoj Jugoslaviji, kao i reprezentativan izbor fotografija.

Među Rakovićevim sagovornicima nalaze se: rok muzičari Ilija Ika Stanić, Novak Džepina, Božidar Lari Plesničar, Branko Gluščević, Dragoljub Dika Đorđević, Branislav Marušić Čutura, Siniša Škarica, Branislav Anđelović, Bojan Hreljac, Feđa Trgo, vlasnik prve diskoteke u Beogradu Lazar Šećerović, pevač zabavne muzike Minja Subota, Svetozar Gligorić, rok novinar Peca Popović, ondašnji političari Tomislav Badovinac i Rajko Danilović, i mnogi drugi.

Aleksandar Raković (Beograd, 1972) doktorirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autor je knjige "Jugosloveni i Irska revolucija 1916-1923." (Beograd, 2009). Živi i radi u Beogradu.
(B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP