SKANDAL NA RTS-u: Olivera Kovačević tvrdi da Srbija nema 102 olimpijske medalje! (VIDEO)

Novinarka RTS-a Olivera Kovačević pošteno je ispreskakala ministarku sporta Alisu Marić insistirajući da joj odgovori na pitanje ko je odlučio da Srbiji pripadaju sve olimpijske medalje koje su osvojene u vreme Kraljevine i komunističke Jugoslavije.



Ministarka, koja ovu funkciju obavlja nepunih mesec dana, nije znala odgovor na ovo pitanje, ali to nije sprečilo Kovačevićku da insistira na tome kako Srbija sebi računa ono što nije njeno!!!

Pošto ministarka Marić nije znala odgovor, Telegraf je odlučio da pomogne Oliveri Kovačević i RTS-u, koji je ceo dan na ekranima držao natpis “100. medalja za Srbiju” kada je strelkinja Ivana Maksimović osvojila srebro, a danas, samo četiri dana po završetku Igara, ista kuća spori medalje koje po Statutu MOK-a pripadaju našoj zemlji.

Naime, predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša rekao je pre 20-ak dana u intervjuu “Jutarnjem listu” da Srbiji pripadaju sve olimpijske medalje koje je Jugoslavija osvojila od Olimpijskih igara 1920. godine u Antverpenu do onih u Seulu 1988. godine.

Povod za intervju bilo je razjašnjenje pravila Statuta Međunarodnog olimpijskog komiteta, po kojem je Srbija naslednica svih medalja u pomenutom periodu i što ove godine očekuje jubilarnu stotu olimpijsku medalju.

- Mi tu ništa ne možemo napraviti. To je odlučeno još 1992. godine. Naime, sve novonastale države primljene su u MOK kao nove članice, a Srbiji se računalo članstvo SFRJ, pa tako i rezultati - rekao je tada Mateša.

Predsednik HOO dodao je da olimpijske medalje nisu predmet sukcesije bivših republika, pa da HOO nikad nije pred međunarodnim telima ni pokretao bilo kakvo pitanje da se, eventualno, “zamrznu” medalje Jugoslavije i da njene uspehe dele sve države nastale nakon njenog raspada. Prema Matešinim rečima,”takva su pravila igre”.

- Za nas su hrvatski osvajači medalja u dresu Jugoslavije hrvatski olimpijci, ali formalno-pravno HOO ne može sebi pripisati te medalje – kaže Mateša, a i “Jutarnji list” pojašnjava:

- Zbog toga uz imena osvajača olimpijskih trofeja Matije Ljubeka, Đurđice Bjedov, Mate Parlova, Franje Mihalića, Vlade Lisjaka, Kreše Ćosića i brojnih drugih hrvatskih sportaša piše “Srbija”.

Dakle, svima je jasno da je OKS naslednik JOK-a, osim izgleda pojedinim novinarima nacionalne TV kuće. Ova tema nije predmet dogovora ili pregovora, već postoje jasno definisana pravila, kojih su svesni čelnici nacionalnih komiteta nastalih na području bivše SFRJ, kao i jedinog pravnog naslednika ranijih komiteta, Olimpijskog komiteta Srbije.

U suprotnom, došlo bi do velikih problema sa podelom medalja, a osnovno pitanje je po kom kriterijumu bi se računalo čije su medalje – da li po krvnim zrncima ili mestu rođenja? A u te stvari MOK, srećom, sigurno neće ulaziti.
(Telegraf.rs)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP