Otvoreno pismo Aleksandra Tijanića Tomi Nikoliću

Vaš kulturnjak me rasistički obeležava složenom, višeznačnom formulom „nesrećnik iz Podujeva”, piše generalni direktor RTS-a

Generalni direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić upitao je, u otvorenom pismu, predsednika Srbije Tomislava Nikolića da li stoji iza izjava svog savetnika za kulturu, u kojima se, kako kaže, mimo zakona najavljuju promene u javnom servisu.

U pismu predsedniku države, Tijanić je rekao da traži odgovor od Nikolića u vezi sa tim najavama predsednikovog savetnika za kulturu Radoslava Pavlovića pre nego što se, kako kaže, obrati merodavnim srpskim i evropskim institucijama. „Zašto za Radoslava Pavlovića, darovitog pisca a vašeg novoustoličenog ’kulturnog’ savetnika, ne vrede moralna načela po kojima državni činovnici ne smeju da iznose neistine, falsifikate, neargumentovane političke sudove, samovoljno proširuju svoja ovlašćenja ili organizuju medijske hajke?”, navodi Tijanić.

Povodom kritika koje je na njegov račun izneo Pavlović, a u kojima se pominje i da je Tijanić iz Podujeva, generalni direktor RTS-a je upitao da li Pavlović uživa zaštitu kabineta predsednika države i pravni imunitet kad, „kao autolicencirani srbomer, podstiče razliku među Srbima ispravne genetike i nas, srpskih mutanata, sa Kosmeta”. „Jel to početak nečega što ne znamo kako će se završiti? U brojnim medijskim najavama – šta će sve čim sedne u moćnu fotelju savetnika da uradi Savetu RRA, Upravnom odboru i generalnom direktoru RTS-a – vaš kulturnjak me rasistički obeležava složenom, višeznačnom formulom ’nesrećnik iz Podujeva!?’”, upitao je Tijanić.

On je upitao i predsednika države „koji član ustava ovlašćuje njegovog savetnika da, još pre stupanja na dužnost, bahato, netačno i suprotno svim zvaničnim izveštajima ovlašćenih institucija, ocenjuje krajnje negativno rad Saveta RRA, Upravnog odbora RTS-a i generalnog direktora Javnog servisa”. „Jesu li najave smena, hajki, pretnji, sejanje straha i neistina, gomila samokandidata za funkciju koja (još) nije slobodna, posledica nečijih neutaženih ambicija, naplata bliskosti sa Vama, ljutnja zbog traženih a neisplaćenih honorara, opijenosti ambicijom, draž krčenja prečica kroz zakone ili brutalni politički pritisak usmeren, slutim, na budžet RTS-a od nedovoljnih 70 miliona evra?”.

Generalni direktor RTS-a je ocenio i da država, svesno i temeljno, finansijski potapa RTS, navodeći da RTS godišnje izdvaja za porez 22 miliona evra, odnosno sve što zaradi od marketinga. „Dve srpske vlade odlagale su, do danas, svaku interventnu pomoć i promenu neprimenljivih zakona. U ovom trenutku, Srbija ne ispunjava elementarni evropski standard odnosa države i javnih servisa. Možda je doboš savetnika Pavlovića, samo brutalna najava kako država neće ispuniti svoju obavezu i – u dubokoj ekonomskoj krizi i razumljivom padu pretplate, neće svom javnom servisu obezbediti dovoljan i stabilan izvor finansiranja”, rekao je Tijanić.

Takođe, upitao je Nikolića i da li će država takvu pomoć uslovljavati ispunjavanjem kadrovskih, političkih i uređivačkih zahteva. „U tom slučaju, gospodine Predsedniče, razumećete neizbežnost da se Javni servis obrati srpskom pravosuđu, nadležnim institucijama za kontrolu rada i zaštitu RTS-a, te OEBS-u i Evropskoj komisiji, sa pitanjem – da li je vaš savetnik u celosti oslobođen štetnog uticaja srpskih i evropskih zakona?”, rekao je Tijanić.

Savetnik predsednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović rekao je nedavno da je situacija u RTS-u „užasno loša” i da je potrebno prvo videti šta da se uradi sa „nesrećnikom Tijanićem iz Podujeva”. „Situacija u RTS-u je užasno loša, a za to neko mora da preuzme odgovornost. Javni servis je u ogromnim dugovima, nema plata i situacija je toliko dramatična da će kuća možda stati”, rekao je Pavlović u intervjuu za list „Vesti”.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP