FBI upozorava: Čuvajte se Android virusa

FBI odeljenje za Internet kriminal upozorava korisnike Android platforme da se u prethodnom periodu pojavilo nekoliko novih, izuzetno štetnih programa za tu platformu.

Američki FBI navodi da su otkrili Loozon i FinFisher, malware i spyware, koji mogu da preuzmu kontrolu nad telefonom, odnosno njegovim pojedinim aplikacijama, kojima se potom može upravljati sa udaljenih mesta.

Takođe, ova dva zloćudna programa prikupljaju podatke korisnika u pozadini, na taj način otkrivajući trećim licima poverljive informacije korisnika zaraženog telefona. Oba virusa pojavljuju se u varijanti mejl poruke sa atačmentima koji, navodono sadrže uputstva kako se brzo obogatiti i druge uobičajene spam akcije.

FBI podvlači da korisnici instaliraju neki od besplatnih, ali efikasnih Android antivirus programa, da ne otvaraju atačmente u sumnjivim porukama, kao i da prate šta se dešava u tom domenu IT industrije.

Nažalost, Internet odeljenje FBI biroa zaključuje da je svaki četvrti smartfon u Americi bio zaražen ili je još uvek zaražen nekom vrstom smartfon virusa, koji su prouzrokovali mnoge poteškoće.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP