Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Maje nisu znale kad je kraj sveta


Majanski kalendar napravio je toliku buku u medijima da su se u meksičkoj Meridi sastali arheolozi, antropolozi i drugi naucnici kako bi pokušali doći do zajedničkog stava o Majanskom kalendaru.

Podsjećamo, kalendar se sastoji od 13 razdoblja duljine 394 godine, baktuna, koji je prema procjenama znanstvenika počeo brojanje 3114. godine prije nove ere, a 5.125 godina bi trebalo završiti upravo 21. 12. 2012. godine.

Kako je broj 13 imao posebno značenje u majanskoj kulturi, pretpostavlja se da i u ovom slučaju predstavlja neku vrstu prekretnice, no nikako konačan kraj.

Maje su poznate po tome da su često predskazivale događaje, no prema meksičkom arheologu Alfredu Bareri, više su se bavile sušama i bolestima nego kozmičkim događanjima.

Uz to, zna se da su bili zainteresirani za buduće događaje koji sežu daleko iza 2012. godine, a kako je na svim majanskim spomenicima i ostacima pronađeno tek nekoliko zapisa koji se referiraju na ovaj datum, nije sigurno da on ima tako presudnu važnost.

Antropolozi se slažu da katastrofe jednostavno nisu dio majanske kulture, tako da smatraju nemogućim da kraj ovog kalendara označava i kraj civilizacije.

(metro-portal)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP